Tine Bryld kåret som Danmarks mest betydningsfulde kvinde

DR's brugere kårer forfatteren til "I den bedste mening" om de tvangsflyttede grønlandske børn, som århundredets mest betydningsfulde danske kvinde.
Skrevet af Sandra Meinecke
06. juni 2015 12:50

Danmarks Radios brugere har stemt: Tine Bryld er den meste betydningsfulde kvinder i 100 år.

Socialrådgiver og forfatter Tine Bryld er, i anledning af hundrede års dagen for kvinders stemmeret, blev kåret til århundredets mest betydningsfulde danske kvinde

Læs også Tine Bryld: Eksperimentet var et groft overgreb

Tine Bryld er blandt andet kendt for bogen ”I den bedste mening” om de 22 grønlandske børn, der blev tvangsfjernet og flyttet til Danmark i 1950’erne.

Planen var, at børnene skulle opholde sig I Danmark i halvandet år, lære dansk og bagefter bringes hjem til Grønland som intellektuelle rollemodeller i det grønlandske skolesystem.

Med andre ord skulle børnene, som Tine Bryld, har udtrykt det, »fordanskes – selv om det ikke blev sagt højt«.

Læs også Tine Bryld: Sæt fokus på Grønlands historie

Foruden at sætte fokus på de tvangsfjernede børn, skrev hun bogen "Hjemmestyrets børn". Tine Bryld har som en del af sin karriere som socialrådgiver, også kastet sig ind i kampen om at forbedre forholdene for de grønlandske indsatte i anstalten ved Herstedvester.

Tine Bryld har skrevet en række bøger om den unge pige Liv, og i mange år vejledte hun ulykkelige unge som ringede ind med deres problemer til radioprogrammet "Tværs".

Det er Danmarks Radio, som står bag kåringen. DR. Dk’s brugere kunne først stemme blandt 100 kvinder, som alle var nomineret til at blive den mest betydningsfulde danske kvinde i 100 år.

Derefter gik de 10 kvinder med flest stemmer videre. Og med over 10.000 stemmer vandt Tine Bryld. På andenpladsen kom Helle Thorning-Schmidt. Tredjepladsen fik Dronning Margrethe.