BBC bringer historien om 'Eksperimentet'

BBC bringer onsdag en udsendelse om det sociale eksperiment, hvor 22 grønlandske børn blev fjernet fra deres familier for at flytte til Danmark.
Foto © : Foto fra filmen Eksperimentet
08. juni 2015 07:56

Historien om de 22 grønlandske børn, som i 1951 blev fjernet fra sine familier og bragt til Danmark som led i en såkaldt dansk kulturdannelse - også kendt som “Eksperimentet” - bliver nu bredt ud til den store verden.

Det sker, når BBC i TV- og radioprogrammet “Witness” fortæller historien om tanken bag og konsekvenserne af det sociale eksperiment. 

Programmet har Helene Thiesen som hovedperson, der var en af de børn, der blev tvangsflyttet til Danmark, og som senere har fortalt om sin oplevelser fra eksperimentet i bogen “For Flid og God Opførelse”.

LÆS OGSÅ Eksperiment-børn kræver undskyldning før forsoning

Ud af de 22 børn, som blev sendt til Danmark i halvandet år for at lære dansk sprog og kultur og bo hos danske plejefamilier, vendte 16 umiddelbart efter tilbage til Grønland. Resten blev adopteret af danske familier, mens en del af de øvrige vendte tilbage og flyttede ind i et børnehjem i Nuuk. Mange af de forflyttede børn har senere udtrykt stor afsavn og sociale problemer ved at have været en del af eksperimentet.

Udsendelserne bliver sendt på BBC World Service onsdag 10. juni  klokken 7.50 GMT - det vil sige klokken 04.50 vestgrønlandsk tid. Det er muligt at gense og genhøre programmet på BBC World's hjemmeside.