Eksperimentbarn sætter ord på undskyldning

Forestil dig at være barn og hverken kunne tale til eller forstå din mor. Det var præcis det, Helene Thiesen oplevede tilbage i 1952. Hun forstod ikke, hvorfor hun skulle til Danmark, og hun kom hjem som fremmedgjort.
Her er Helene Thiesen fotograferet ved en tidligere lejlighed. Foto © : Helle Nørrelund Sørensen/KNR
Skrevet af Paarnaq Hansen
22. oktober 2015 11:43

- Jeg kunne ikke engang vinke, fordi jeg var så ked af det, og jeg kunne ikke forstå det. Jeg tænkte ”mor hvorfor lader du mig rejse?”

Sådan forklarer den i dag 71-årige Helene Thiesen afskeden med sin mor. Da hun var en del af det børneeksperiment, som den danske stat, Red Barnet og Røde Kors udførte.

I 1951 blev 22 børn taget fra deres familier og sendt til Danmark. Børnene skulle lære dansk, så de derefter kunne tage tilbage til Grønland med dansk kultur.

Læs også Eksperiment-børn får ingen officiel dansk undskyldning

Helene Thiesen var syv år, da hun blev revet væk fra sin familie. Efter halvandet år i Danmark kom hun hjem igen.

- Jeg krammede min mor og fortalte og fortalte om, hvad jeg havde oplevet i Danmark. Så kiggede jeg op på hende, og hun svarede mig ikke. Et øjeblik efter så sagde hun noget til mig, og jeg forstod ikke en kuk. Og så fik jeg ligesom et hul i maven, for nu kunne jeg ikke forstå hende mere, siger Helene Thiesen til DR.

Læs også Red Barnet opfordrer til officiel dansk undskyldning

I dag vil Red Barnet give en officielt undskyldning til de 22 børn, som mistede både familie, sprog og kultur i eksperimentet.

Helene Thiesen glæder sig til undskyldningen men mener, at de fortjener mere end en undskyldning.

- Jeg tror godt, jeg kan tage imod den, fordi jeg synes, det er flot af dem, som de første endelig at sige undskyld.

- Men vi synes, der hører mere til end undskyldningen.  Vi synes, der skyldes en erstatning til os 22 børn, siger Helene Thiesen til DR.

Klokken 22 i aften kan du på KNR TV se programmet "Mens vi venter på undskyldningen", hvor Kristine Heinesen og Carla Lucia Knakkergaard fortæller deres personlige erfaringer med eksperimentet.