Døgninstitutionsområdet: Naalakkersuisoq er fortrøstningsfuld

Naalakkersuisoq for sociale anliggender erkender, at der fortsat er problemer på døgninstitutions- og familieplejeområdet.
Udfordringerne med plejefamilier, der ikke kan klare de tungeste opgaver, er naalakkersuisut i gang med at løse ifølge Martha Abelsen. Arkiv Foto © : Paalu Møller/KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
04. december 2019 15:59

Hos kommunerne er det hårdt arbejde at finde de rigtige tilbud til børn, der skal placeres udenfor hjemmet.

Det betyder, at nogle børn ender i plejefamilie, selvom det ville være bedre for dem at komme i en specialiseret institution. Det betyder igen, at nogle plejefamilier må give op undervejs.

- Det er rigtigt at nogle af børnene har behov for specialiserede tilbud, som man ikke kan give på nuværende tidspunkt, siger Martha Abelsen (S), der er naalakkersuisoq for sociale anliggender.

LÆS OGSÅ Mangel på døgninstitutionspladser betyder mere omsorgssvigt af børn

På mange døgninstitutioner er problemet, at der ikke er nok uddannet personale til de behov, som børnene har. Det bliver i nogle tilfælde løst ved, at man henter specialiseret arbejdskraft fra Danmark.

- Vi kan jo ikke hente personale udefra hele tiden til de her børn. Der er et samarbejde i gang med, at man løbende opkvalificere dem, der har med børnene at gøre, siger hun.

Martha Abelsen understreger, at det er et område, der hele tiden udvikler sig. Når befolkningens og politikernes fokus på at hjælpe børnene øges, bliver der for eksempel brug for flere pladser:

- Den dialog vi har med kommunerne, gør mig fortrøstningsfuld i forhold til, at vi ikke lader børn i stikken eller lader nogle kommuner i stikken, men at vi sammen prøver hele tiden at finde den bedste løsning for barnet og familien.

LÆS OGSÅ Notat om omsorgssvigtede børn: Socialområdet kan ikke løfte opgaven alene

Udfordringerne med plejefamilier, der ikke kan klare de tungeste opgaver, er naalakkersuisut også i gang med at løse ifølge Abelsen:

- Det er jo også en del af det samarbejde vi har med Danmark, at vi vil opruste hele plejefamilieområdet.

Der arbejdes på, at kommunerne får en mere direkte kontakt med plejefamilierne om, hvilke behov de har for uddannelse eller støtte i arbejdet med plejebørnene.