Notat om omsorgssvigtede børn: Socialområdet kan ikke løfte opgaven alene

Vold, omsorgssvigt, overgreb, alkohol og andre problemer påvirker børns mentale helbred og udviklingsmuligheder. Derfor er man nødt til at se de sociale problemer som en opgave for hele samfundet, mener eksperter.
Psykolog Heidi Lindholm og psykiater Jacob Lindholm har lavet et notat til Kommuneqarfik Sermersooq. Arkivfoto Foto © : 55Laney69/Flickr
Skrevet af Merete Lindstrøm
05. august 2019 07:42

Kommuneqarfik Sermersooq har fået lavet et notat om årsager og sammenhænge af forskellige faktorer for omsorgssvigtede og traumatiserede børn.

Det er psykolog Heidi Lindholm og psykiater Jacob Lindholm, der har stået for notatet.

- Vi håber at bidrage med noget viden, som beslutningstagerne kan bruge, siger Jacob Lindholm.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut bøjer sig: Vi beder Danmark om mere hjælp til børn i Tasiilaq

De 11 faktorer
- Nedsat forældreevne
- Psykisk sårbarhed
- Seksuelle overgreb
- Vold
- Stofmisbrug
- Selvmord, ulykker og drab
- Boligproblemer
- Arbejdsmarked og økonomi
- Bosætningsmønster og demografiske forhold
- Organisering af offentlige tilbud
- Postkolonial kultur

    Han forklarer, at det vigtigste budskab er, at det er mange forskellige faktorer, der har betydning for børns trivsel.

    Notatet beskriver 11 af de vigtigste faktorer, der har indvirkning på børn, der er omsorgssvigtede og traumatiserede, og hvordan problemerne skubbes videre fra generation til generation.

    Én af faktorerne er dårlige boligforhold. Det vil sige, at hvis folk ikke har ordentlige boliger, øger man risikoen for stressfaktorer i hjemmet både for børn og voksne. Dårlige boligforhold øger altså risikoen for seksuelle overgreb, vold og misbrug, som fører til dårlig trivsel for børnene.

    Arbejdsløshed øger risiko 

    Arbejdsløshed er endnu en faktor, som forstærker eller øger risikoen for problemer. Samlet set vanskeliggør faktorerne børnenes psykiske udvikling og indlæring. Og så fortsætter problemerne ofte ind i næste generation, fordi den utrygge barndom gør det sværere at være forældre, når udsatte børn selv bliver voksne og får børn.

    I notatet forklares det, hvorfor det er så svært at løse problemerne, fordi de 11 faktorer alle forstærker og afhænger af hinanden. Derfor mener de to forfatter til notatet, at man er nødt til at sætte ind med koordinerede indsatser for at løse problemet.

    LÆS OGSÅ 17 nye kollegaer: Her er Kommuneqarfik Sermersooqs ønsker til Danmark

    - Som vi har skrevet flere steder i notatet, så er vores hovedbudskab, at det netop er rigtig mange faktorer, der har betydning for børn og menneskers trivsel, siger Jacob Lindholm. 

    - Det er ikke kun en psykisk sygdom eller en misbrugsproblematik. Det er ofte både psykisk sårbarhed, misbrugsproblematik vold, boligproblemer, dårlig økonomi, dårlig tilknytning til arbejdsmarkedet og så videre, siger Jacob Lindholm.

    Håber på bedre indblik

    Derfor hjælper det heller ikke, når debatten ender med kun at dreje sig om socialområdet, understreger Heidi Lindholm.

    - Det der nemlig er tendens til i debatten og i det hele taget, det er at fokusere på det sociale område. Men det er ikke kun det sociale område, der er et problem. Det er flere ting, siger hun. 

    Direktør i Forvaltning for Børn og Familie i Kommuneqarfik Sermersooq, Martha Lund Olsen, håber, at notatet kan give kommunens politikere et bedre indblik i problemerne.