17 nye kollegaer: Her er Kommuneqarfik Sermersooqs ønsker til Danmark
Siden slutningen af maj har naalakkersuisoq for sociale anliggender Martha Abelsen (S) arbejdet på en ønskeliste om hjælp fra Danmark på socialområdet for børn og unge.
Det sker, efter at Inatsisartut besluttede, at Naalakkersuisut skulle bede Danmark om hjælp til de massive problemer med børn og unge Tasiilaq og resten landet - problemer der endnu en gang blev sat spotlys på, efter at DR sendte dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder" i foråret.
LÆS OGSÅ Intet overblik over antallet af socialrådgivere
Men ønskelisten er ikke så lige til, for der findes ikke noget overblik over, hvor mange psykologer og socialrådgivere, der er her i landet. Det samlede behov for socialrådgivere og psykologer har heller ikke været belyst før.
Vil indhente mangler
Derfor bad Martha Abelsen kommunerne om senest 15. juli at aflevere en konkret liste over, hvilke behov hver kommune har for hjælp på socialområdet for børn og unge.
LÆS OGSÅ Intet overblik over behovet for psykologer
Og ønskerne begynder så småt at tikke ind. Kommuneqarfik Sermersooq har sendt en konkret liste, der hovedsageligt indeholder et ønske om 17 ekstra ansatte.
- Hvis vi kunne være så heldige at få den hjælp, så håber vi, at vi kan inhente alle de mangler, vi har lige nu i forhold til socialfaglige undersøgelser specielt, siger Martha Lund Olsen, der er direktør i Forvaltning for Børn og Familie i Kommuneqarfik Sermersooq.
Her er de medarbejdere, som kommunen ønsker sig:
- 4 socialrådgivere til Tasiilaq
- 5 socialrådgiver til undersøgelsesteamet i Nuuk
- 4 socialrådgiver til anbragte team i Nuuk
- 1 socialrådgiver til Paamiut
- 1 psykolog til Paamiut
- 2 psykologer til Tasiilaq
Undersøgelsesteamet i Nuuk er dem, der sidder og udarbejder socialfaglige undersøgelser, hvor man klarlægger barntes situation og hvilken hjælp, der er brug for.
Anbragte teamet arbejder med løbende status og evaluering af de børn, der er anbragt uden for hjemmet. I maj 2019 handlede det om 182 af Tasiilaqs 952 børn.
Det er blandt andet på grund af problemer med at rekruttere folk, at der er kommet en pukkel af sager, der ikke er behandlet administrativt. I mange af sagerne har man dog sat ind med hjælp til barnet, uden at der er udarbejdet socialfaglige planer og handleplaner.
Udlånt af Aalborg Kommune
I foråret har Kommuneqarfik Sermersooq lånt to socialrådgivere fra Aalborg Kommune, som har hjulpet med socialfaglige undersøgelser.
- Det har været rigtig godt, og det har det også været for medarbejderne her. Der har været sparring med nogle, der har erfaring med at lave socialfaglige undersøgelser, siger Martha Lund Olsen.
LÆS OGSÅ Martha Abelsen om manglende overblik: Nu samler vi tal fra kommunerne
Ud over de 17 medarbejdere, som Kommuneqarfik Sermersooq har skrevet på sin ønskeliste, håber kommunen også på hjælp til opkvalificering og sidemandsoplæring af medarbejderne i Børne- og Familiecenteret i Tasiilaq.
- Vi har nogle meget stabile og engagerede medarbejdere i Børne-og Familiecentret i Tasiilaq. Men de er ikke faguddannede, så vi kunne godt tænke os, at de får noget mere læring i, hvordan vi håndterer familiesituationer, siger hun.
KNR arbejder på at få indblik i, hvilke ønsker landets de andre kommuner har til hjælp fra Danmark.