Naalakkersuisut bøjer sig: Vi beder Danmark om mere hjælp til børn i Tasiilaq

Naalakkersuisut bøjer sig for flertallets krav: Vil nu bede om mere dansk hjælp til socialområdet i Tasiilaq og i resten i Grønland.
Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
Skrevet af Christine Hyldal
27. maj 2019 11:31

I dag skal Martha Abelsen, der er naalakkersuisoq for sociale anliggender (S), stå skoleret i Intasisartut.

Et politisk flertal bestående af oppositionen og støttepartiet Demokraterne har nemlig underskrevet et beslutningsforslag, hvori de kræver, at Naalakkersuisut beder om yderligere dansk hjælp til socialområdet i Grønland. Men i næsten en måned har har naalakkersuisoq Martha Abelsen afvist det.

- Det giver ingen mening, hvis der skal komme folk udefra og hjælpe de grønlandske borgere, for vi har set mange gange, at når de rejser væk igen, er problemet der stadig, har hun sagt gang på gang.

Sagen kort
- DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
- Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
- Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.
- Onsdag sendte en samlet opposition og støttepartiet Demokraterne et beslutningsforslag til Naalakkersuisut: Naalakkersuisut skal bede Danmark om yderligere hjælp til socialområdet, er deres krav.

Men nu bøjer hun sig. I et svarnotat på Inatsisartuts hjemmeside skriver hun, at Naalakkersuisut tilslutter sig forslaget. Altså: Naalakkersuisut vil bede Danmark om mere hjælp. Hvad hjælpen helt præcist er - eller hvor stort et beløb, der er tale om - fremgår ikke. 

LÆS OGSÅ Borgmester om Tasiilaq: Vi har bedt Naalakkersuisut om hjælp - men fik nej

- Naalakkersuisut takker for forslaget. Naalakkersuisut mener, at hensigten bag forslaget er fornuftig og støtteværdig, og som sagt er der allerede etableret et samarbejde med danske myndigheder, lyder det fra Martha Abelsen.

- Naalakkersuisut ønsker at forbedre forholdene for børnene og familierne i Tasiilaq og resten af Grønland hurtigst muligt, fortsætter hun.

Kritik er eksploderet

Kritikken af det sociale område eksploderede endnu en gang, efter at DR viste dokumentaren ”Byen hvor børnene forsvinder” om de massive sociale problemer i Tasiilaq.  

Overgreb i Tasiilaq

I løbet af de seneste tre år har der været 193 anmeldelser om seksualforbrydelser i Tasiilaq-distriktet.

Sidste år var der 20 anmeldelser udelukkende om overgreb på børn.

Aktuelt er der 15 igangværende sager om seksualforbrydelser mod børn i Tasiilaq-distriktet.

Børnetalsmanden melder desuden, at der er et stort mørketal på området.
I gennemsnit bliver hvert tredje barn udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

Ind til nu har Martha Abelsen holdt fast i, at hun ikke vil bede Danmark om mere hjælp, end den, som Grønland allerede modtager til det sociale område. Hun vil nemlig rejse til Tasiilaq i denne uge for at se problemerne med egne øjne, inden hun tager en beslutning, har hun sagt.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut styrer mod mindretal på mandag

Men nu bøjer hun sig altså for det politiske flertal mod hende:

- Naalakkersuisut drøfter allerede løbende med de danske myndigheder, om der kan være behov for hjælp udover den hjælp, som Grønland allerede får, lyder det i svarnotatet.

- Hjælpen fra danske myndigheder har karakter af hjælp til selvhjælp. I fællesskab arbejder danske og grønlandske myndigheder på at skabe et godt fundament for, at Grønland fremadrettet kan varetage området på bedre vis end nu. Der er enighed om dette, hvilket bidrager til et godt samarbejde.