Borgmester om Tasiilaq: Vi har bedt Naalakkersuisut om hjælp - men fik nej

Kim Kielsen og Martha Abelsen får hård kritik af borgmester Asii Chemnitz Narup. Kommuneqarfik Sermersooq inviterer Kielsen og Abelsen til møde med alle landets borgmestre om seksuelt misbrug af børn i Grønland.
Debatten om seksuelt misbrugte børn og kommuners og selvstyrets ansvar er eksploderet igen efter DR-dokumentar om Tasiilaq. I dokumentaren medvirker Anna-Sofie Jonathansen. som selv blev seksuelt misbrugt som barn. Foto: DR Foto © : DR
Skrevet af Jens Betak
24. maj 2019 18:02

Borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup (IA), mener, at omfanget af seksuelt misbrug af børn og unge i Grønland kalder på en national undtagelsestilstand.

Derfor bør Kim Kielsen (S), formand for Naalakkersuisut, vise lederskab, mener hun.

- Jeg mener, vi er i en menneskelig, social og kulturel dødsspiral, hvis ikke vi får stoppet de seksuelle overgreb, siger borgmesteren i en pressemeddelelse. 

- Kim Kielsen har tidligere talt om, at ”hvert år bør være børnenes år” og om en styrket indsats, og derfor har jeg store forventninger til, at vi sammen er parate til at gå nye veje og sætte massivt ind, siger Asii Chemnitz Narup.

Beskyldning om at tale usandt

Hun reagerer på en udtalelse, som naalakkersuisoq for sociale anliggender Martha Abelsen (S), kom med tidligere i dag.

Her truede Martha Abelsen med, at det sociale område i yderste konsekvens kan ende med at blive centraliseret og styret fra Nuuk i stedet for ude i kommunerne. For hvis en kommune ikke er i stand til at håndtere det sociale område selv, skal Naalakkersuisut handle, lød det fra Martha Abelsen.

LÆS OGSÅ Martha Abelsen: Socialområdet kan tages fra kommunerne

Ifølge hende er der ingen kommuner, som har bedt om mere hjælp eller støtte til sagsbehandlingen af børne- og ungesager.

Men det passer simpelthen ikke, siger borgmester Asii Chemnitz Narup. Tværtimod har Kommuneqarfik Sermersooq rendt panden mod en mur:

Sagen kort
DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.
Senest har en samlet opposition og støttepartiet Demokraterne sendt et beslutningsforslag til Naalakkersuisut: Naalakkersuisut skal bede Danmark om yderligere hjælp til socialområdet, er deres krav

- Vi har flere gange henvendt os til Naalakkersuisut, men uden at få den nødvendige hjælp – vi bliver bare slået oven i hovedet med evalueringer og rapporter, siger Asii Chemnitz Narup. 

Hvad vil Naalakkersuisut?

Borgmesteren vil nu invitere alle landets øvrige borgmestre, Kim Kielsen og Martha Abelsen til ”fælles drøftelse” om seksuelt misbrug af børn i Grønland.

- Vi har bevilliget flere og flere penge år efter år, men vi må erkende, at vi ikke kan løfte opgaven i kommunerne alene. Det skal jeg være den første til at begræde, siger hun.

- Så når Naalakkersuisut afviser indgribende hjælp fra Danmark, mener jeg, at vi må samle alle relevante aktører og høre, hvad Naalakkersuisut så vil gøre, siger Asii Chemnitz Narup.

Et politisk flertal har underskrevet et beslutningsforslag, hvori de vil pålægge Naalakkersuisut at bede om yderligere hjælp fra Danmark til socialområdet i Grønland. Men det har naalakkersuisoq Martha Abelsen ind til videre afvist. 

Sagen skal behandles ekstraordinært i Inatsisartut på mandag.