Naalakkersuisut styrer mod mindretal på mandag

Et forslag fra et flertal uden om Naalakkersuisut skal behandles på mandag. Derved risikerer Naalakkersuisut at komme i mindretal.
Foto © : Larsen Jens Kragh
23. maj 2019 15:03

Inatsisartut skal 1. behandle et ekstraordinært beslutningsforslag på mandag.

Det drejer sig om et forslag stillet af alle partier uden om koalitionen. Forslaget pålægger Naalakkersuisut at bede Danmark om hjælp på socialområdet.

Det vil i så fald være den foreløbige kulmination på den diskussion, der eksploderede efter, at DR i begyndelsen af maj viste dokumentaren om de massive sociale problemer i Tasiilaq - Byen hvor børn forsvinder.

LÆS OGSÅ Demokraterne om krav til Abelsen: Vi regner med, at hun rykker sig nu

Sagen er speciel, fordi Naalakkersuisoq for Sociale Anliggender, Martha Abelsen (S), holder fast i, at der ikke skal hentes yderligere hjælp fra Danmark på nuværende tidspunkt. Derved går hun imod flertallet i Inatsisartut.

Det tyder derfor på nuværende tidspunkt på, at Naalakkersuisut bliver bragt i mindretal. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at Naalakkersuisut må gå af. Det sker kun, hvis der stilles et mistillidsvotum.

LÆS OGSÅ Abelsen urokkelig om Tasiilaq trods krav fra flertal

KNR har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Naalakkersuisuts støtteparti Demokraterne. Her udtrykte den fungerende politiske formand, Nivi Olsen, onsdag, at hun ikke kan acceptere, at Naalakkersuisut ikke tager kontakt til den danske stat i forhold til socialområdet.

LÆS OGSÅ Martha Abelsen trodser flertal: Vi skal ikke have hjælp fra Danmark nu

Omvendt afviste hun også i udgangspunktet at vælte Naalakkersuisoq Martha Abelsen.

Til KNR oplyser hun nu, at hun er i dialog med resten af partilederne, der stod bag beslutningsforslaget. De er lige nu ved at finde ud af, hvordan de vil reagere på Martha Abelsens afvisning af flertallet.

Det var Hans Enoksen fra Partii Naleraq, Randi V. Evaldsen fra Demokraterne, Muté B. Egede fra IA, Sivert K. Heilmann fra Atassut og Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet, der stillede forslaget.