Martha Abelsen trodser flertal: Vi skal ikke have hjælp fra Danmark nu

Et flertal i Inatsisartut vil have Naalakkersuisut til at samarbejde med Danmark om socialområdet i Tasiilaq. Men naalakkersuisoq for sociale anliggender holder fast i, at det ikke giver mening at tage mod hjælp.
Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), mener, at hun har brug for mere viden om problemerne i Tasiilaq, før hun vil tage stilling til, om der er brug for hjælp fra Danmark. Foto © : KNR/Jaaku Lyberth
15. maj 2019 15:21

Et flertal i Inatsisartut vil have Naalakkersuisut til at gå i dialog med Danmark for at starte et samarbejde på socialområdet i Tasiilaq.

Det sker på baggrund af DR-dokumentarenen "Byen hvor børnene forsvinder", der viser, at hver tredje barn i Tasiilaq har været udsat for seksuelle overgreb.

I dokumentaren bliver myndighedernes mangelfulde behandling af indberetninger om børn også udsat for hård kritik.

Overgreb i Tasiilaq

I løbet af de seneste tre år har der været 193 anmeldelser om seksualforbrydelser i Tasiilaq-distriktet.

Sidste år var der 20 anmeldelser udelukkende om overgreb på børn.

Aktuelt er der 15 igangværende sager om seksualforbrydelser mod børn i Tasiilaq-distriktet.

Børnetalsmanden melder desuden, at der er et stort mørketal på området.
I gennemsnit bliver hvert tredje barn udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.

Men står det til Naalakkersuisut bliver der ikke gjort mere på området lige nu. Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Abelsen (S), mener nemlig, at hun har brug for mere viden om problemerne i Tasiilaq, før hun vil tage stilling til, om der er brug for hjælp fra Danmark og i så fald i hvilket omfang.

 

LÆS OGSÅ Siumut har brug for mere viden før ja til dansk hjælp på socialområdet

- Hvis vi har brug for yderligere hjælp udefra, skal de relevante myndigheder melde det ud i samarbejde med lokalbefolkningen, siger hun. 

Og netop lokalbefolkningen i Tasiilaq vil Martha Abelsen selv tale med. Hun planlægger at tage til den østgrønlandske by for selv at vurdere problemerne. 

"Vi gør allerede flere ting"

Hun peger på, at der allerede er flere tiltag i gang, som skal styrke den social indsats i Tasiilaq. Hun henviser blandt andet til et rejsehold, der i dag består af to psykologer og en tolk, som er i byen en uge om måneden. Psykologerne fokuserer på børn og unge, og to psykologer behandler voksne.

Sagen kort
DR har lavet dokumentaren "Byen hvor børnene forsvinder" om Tasiilaq.
Den viser, at hver tredje barn i Tasiilaq er udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn har en socialsag hos kommunen.
Dokumentaren har endnu en gang fået debatten om sociale problemer i Tasiilaq og i resten af Grønland til at køre herhjemme.

- Jeg har vanskeligt ved at se, hvilke alternative initiativer, der må tages oven i de ting, der gøres i forvejen, siger Martha Abelsen.

- Kommunen behandler de sociale sager direkte, så vi fra Naalakkersuisut kan ikke tage de sager uden at have et samarbejde med dem.

 

LÆS OGSÅ Samarbejdspartiet, Atassut og Demokraterne kræver dansk hjælp til socialområdet

Dermed holder hun fast i partilinjen i Siumut, som Laura Táunâjik fremlagde i går til KNR.

Inuit Ataqatigiit, Atassut, Samarbejdspartiet, Demokraatit og Partii Naleraq er ellers klar til at indgå et samarbejde med Danmark allerede nu.

Martha Abelsen besøger Tasiilaq den 29. maj.