Bred modstand mod betaling for danskundervisning
Der er meget langt mellem de positive ord i de høringssvar, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har fået på forslaget om at indføre brugerbetaling på danskuddannelserne.
Forslaget omfatter også danskundervisning for grønlændere og færinger, der som danske statsborgere i dag har ret til gratis danskuddannelse.
Ingen af høringssvarene kredser om netop danske statsborgere. Men hos fagforbundet FTF, som repræsenterer 450.000 offentlige og private ansatte, frygter man, at brugerbetalingen vil holde flere udefrakommende borgere fra at få undervisning i dansk, viser FTF’s høringssvar.
LÆS OGSÅ Den danske regering vil sløjfe gratis danskundervisning til grønlændere
Det gælder især de grønlændere og færinger, som står uden job og har brug for offentlig hjælp, uddyber én af FTF-medlemmerne, Socialrådgiverforeningen – her i form af formanden for Region Nord, Mads Bilstrup.
- Mange af dem har svært ved at begå sig i det danske socialsystem på dansk. Tit må vi anvende tolk, eller også har grønlændere og færinger en medborger med, der kan tale dansk og har en forståelse for det danske system, siger han til KNR.
Betaling skaber ikke motivation
Egenbetaling for sprogkursister skal være med til at dække udgifterne til, at skatten på A-indkomst i Danmark er sænket, og fradrag til pensionsindbetalinger er blevet øget.
Ifølge regeringen vil det medføre mere motiverede sprogkursister, når man selv skal have penge op af lommen. Og samtidig vil staten spare penge på kursister, der ikke møder op eller dropper ud.
LÆS OGSÅ Stort behov for tolkebistand til grønlændere
Men ifølge Mads Bilstrup vil egenbetalingen have modsatte effekt for især udsatte grønlændere i Danmark.
- Jeg tror desværre, at man af økonomiske hensyn vil fravælge danskundervisning, så man slet ikke får lært ordentlig dansk, så man kan begå sig på arbejdsmarkedet. Så motivationen vil ikke kunne komme genne økonomidelen – tværtimod.
Protester fra mange kanter
Det er faktisk ikke muligt at finde ét høringssvar, der klart støtter lovforslaget om egenbetaling.
I stedet kritiserer fagforeninger som blandt andre FOA og Akademikerne forslaget, da de frygter, at det vil gøre det sværere at tiltrække og integrere udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Samme bekymring har De Danske Sprogcentre ifølge deres høringssvar.
LÆS OGSÅ Grønlændere skal ikke betale for dansk-undervisning
Også de danske universiteter frygter, at forslaget vil betyde færre udenlandske studerende i Danmark og gå ud over forskningsmiljøet, hvis udlændinge skal betale op til 12.000 kr. for en danskuddannelse.
Hos Lægeforeningen lyder frygten, at manglende danskkundskaber hos tilflyttere til Danmark vil kunne gå ud over børn.
- Lovforslaget kan medvirke til at øge risikoen for, at børn i større omfang vil blive inddraget som tolke, såfremt deres forældre ikke længere har adgang til danskundervisning, står der i høringssvaret.