Borgmester kritiserer Disko Lines service i Disko

Flyfragten i Diskobugten har været forsinket i en længere periode, og det vækker kritik fra borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen. Men transport af patienter og tekniske problemer har forsinket transporten, oplyser Disko Line.

Udvalget af fødevarer i butikkerne i Qeqertarsuaq og Qasigiannguit, hvor servicekontrakten gælder, er sparsomme – alt imens butikkerne i Ilulissat bugner af varer.

Sådan lyder kritikken fra en borger i Qeqartaqsuaq, Kasper Broberg. Han undrer sig over, at posten kan komme frem, dog forsinket, med Disko Lines skib, men ikke andre varer.

LÆS OGSÅ Borgmestre og Naalakkersuisut skal drøfte passagertransport

- Fiskerne her sejler frem og tilbage mellem Aasiaat og Ilulissat. Hvorfor kan vi ikke få fragtet butiksvarer hertil? Eller medicin og andre vigtige ting?

Kritikken bliver bakket op af borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen (IA).

- Udover butiksvarer, som grønsager, er der også problemer med at drive sundhedsvæsenet, for eksempel (at fragte, red.) blodprøver og lignende, siger hun til KNR.

Disko Line: Patientfragt og problemer med helikopter

Men ifølge servicekontrakten skal Disko Line prioritere passagertransport frem for varer, understreger Disko Lines administrerende direktør, Noëlle Simoud.

- Nogle gange kontaktes vi i forbindelse med hastende operationer, hvor de spørger om at få passagerer transporteret. Og dem prioriterer vi naturligvis.

Disko Line har haft undersøgt mulighederne for at fragte varer til Qeqertarsuaq til søs. Men isen er så usikker, og mørket varer for længe. Derfor er selskabet forpligtet til at indsætte helikoptere i stedet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut indsætter ekstra helikopter i Sydgrønland

Men fra 26. januar til 7. februar har en Bell 212-helikopter med plads til ni personer været ude af drift. I stedet har Disko Line sat to AS350-helikoptere ind, som hver kan transportere fire passagerer ad gangen.

Og det giver meget lidt plads til post og varer i helikopteren, oplyser selskabet.

Ane Hansen: Vil drøfte servicekontrakt med politikerne

Piloterne skal desuden tage hensyn til både vejr og arbejdstimer. Begge dele har betydet, at de to AS350-helikoptere kun har fløjet seks ud af 12 dage.

LÆS OGSÅ Isen skaber trafikkaos i Sydgrønland

- Vi har i det omfang, vi kan, sat ekstra ruter op udelukkende til post og fragt, og vi regner med, at det sidste vil blive fragtet på søndag, oplyser Disko Line.

Men det er ikke godt nok. Ane Hansen vil derfor have Naalakkersuisut og Inatsisartut til at se på servicekontrakterne i Nordgrønland.

- Heldigvis er vi inviteret til samråd om servicekontrakterne med borgmestrene, Naalakkersuisut og Inatsisartut den 20. og 21. marts. Det er på tide med en klarere politisk plan indenfor transporten, siger hun.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl