Borgmester i Avannaata efter hård kritik: Vi gør alt, hvad vi kan

Flere sagsbehandlere, et rejsehold og øget familierådgivning er i gang i Avannaata Kommunia. Det sker, efter tilsynsenhed rejser hård kritik af forholdene for udsatte og anbragte børn.
Borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen fra Siumut, erkender, at der er store problemer med at leve op til kravene om sikre forhold for udsatte børn og unge i kommunen. Foto © : KNR
31. marts 2021 05:38

Borgmesteren i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen fra Siumut, er hæs og træt.

Hæs på grund af valgkampen og træt efter for lidt søvn efter den lammende kritik, som Selvstyrets Tilsynsenhed rejser af kommunens forhold for udsatte og anbragte børn i Upernavik og Ilulissat.

Det sker i en tilsynsrapport, som KNR har fået adgang til, og som kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia drøftede i fredags.

- Det er meget alvorligt, og meget trist læsning. Kommunalbestyrelsen er fuldstændig enige i, at forholdene ikke kan accepteres, siger Palle Jeremiassen og understreger, at han tager fuld ansvar for forholdene.

Borgmester: Indberetninger bliver undersøgt, men....

En af de væsentlige kritikpunkter i rapporten er, at Avannaata Kommunia modtager mange indberetninger om seksuelle overgreb og krænkelser på børn - særligt fra bygderne i kommunen.

Men bygdebeboerne "lades i stikken" på grund af den mangelfulde transport til bygderne, skriver TIlsynsenheden. Og borgmesteren erkender, at logistikken skaber store udfordringer. 

LÆS OGSÅ Lammende kritik af anbringelser i Avannaata: Et-årigt barn med gonorré og mange børn uden værger

- Det er en udfordring i sig selv, at vi ikke kan komme direkte til Kullorsuaq, Nuussuaq og andre bygder. Hvis vi skal være realistiske, er det noget, der stadigvæk kræver tid og udvikling af forholdene, siger Palle Jeremiassen.

Men hvis der er behov for en socialfaglig undersøgelse, bliver det besluttet inden for 24 timer efter indberetningen, forsikrer han.

- I situationer, hvor indberetningen giver mistanke om seksuelle overgreb på børn, underretter vi straks politiet og fortsætter kommunens behandling af sagen i henhold til loven.

Borgmester: Plejefamilier er godkendte

I tilsynsrapporten bliver det også påpeget, at flere børn er anbragt i plejefamilier, som ifølge stikprøvekontroller er uden en plejefamilietilladelse. Men det er kun en halv sandhed, forklarer Palle Jeremiassen.

For i de tilfælde, som rapporten omtaler, har det været nødvendigt at anbringe børnene meget akut. Men kun til familier, der havde enten en godkendt plejefamilietilladelse fra tidligere, eller havde forhold, der på forhånd var godkendt af kommunen, siger borgmesteren.

- Vi har vurderet, at det var forsvarligt at anbringe børnene i de pågældende familier, og vi har efterfølgende viderebehandlet sagerne, så der er udstedt plejefamilietilladelse, plejetillader og handleplaner.

Flere ansatte og tættere samarbejde

I 2018 påpegede Tilsynsenheden allerede, at lokalforvaltningen i Upernavik ikke var i stand til at leve op til loven om hjælp til udsatte børn og unge. Og i den nye rapport står, at samarbejdet mellem lokalforvaltningen i Upernavik og centralforvaltningen i Ilulissat halter markant.

Men det er blevet bedre, siden Tilsynsenheden var på besøg i efteråret, siger Palle Jeremiassen. Blandt andet sker der nu dagligt vejledning mellem de to forvaltninger på telefon eller video, og arbejdsprocedurer står langt skarpere.

Og så er kommunen i gang med at ansætte mere personale.

Kommunen har besluttet at øge antallet af rejsende sagsbehandlere fra to til seks, hvoraf én foreløbig er ansat, mens de resterende tre stillinger er slået op. 

LÆS OGSÅ MIO's rejserapport: Alvorlige problemer med at beskytte børn mod overgreb i Qeqertalik

Derudover rejser seks danske socialrådgivere rundt i regionen for at sidemandsoplære grønlandsk personale. Og så har kommunen søgt hjælp fra Danmark gennem en aftale, som Grønland og Danmark indgik i 2020.

- Supervision til medarbejderne kører nu, og familierådslagning er igangsat, og intensiv familiebehandling er igangsat, så der er flere tiltag for at forbedre forholdene for medarbejderne i Upernavik, siger Palle Jeremiassen. 

Men han understreger, at det er utrolig svært at tiltrække udlærte socialpersonale, både på grund af lønnen, boligforholdene og det enorme arbejdspres.

- Så vi gør alt, hvad vi kan, for at få rettet op på tingene, men det tager tid, siger borgmesteren.

Han påpeger, at kommunen dog ikke alene kan stoppe eller forebygge seksuelle overgreb. Det kræver i høj grad også bevidsthed og samarbejde blandt borgerne. 

En enigt kommunalbestyrelse har godkendt en redegørelse af forholdene, som nu er sendt til  Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet som svar på kritikken fra Tilsynsenheden.