MIO's rejserapport: Alvorlige problemer med at beskytte børn mod overgreb i Qeqertalik

En stor gruppe af børn og unge i Kommune Qeqertalik får ikke den omsorg og beskyttelse, der har krav på. Kommunen bør handle straks, lyder opfordringen i Børnetalsmandens rejserapport.
På rejsen besøgte Børnetalsmanden byer og bygder i 29 dage. Rapporten bygger på samtaler med 175 børn, voksne og fagpersoner,
28. maj 2020 14:02

Seksuelle krænkelser, omfangsrigt hashmisbrug og mangelfuld behandling af underretninger om svigt og misbrug.

Det er nogle af de centrale punkter i den rejserapport, som Børnetalsmanden netop har offentliggjort efter en tur i Kommune Qeqertalik.

Her fortæller børnetalsmand Aviâja Egede Lynge om seksuelle krænkelser af børn, der er omfattet af et stort tabu i lokalsamfundet. Det gør det - ifølge hende - svært at hjælpe børnene, fordi de ikke anmelder det.

På rejsen besøgte Børnetalsmanden byer og bygder i 29 dage. Rapporten bygger på samtaler med 175 børn, voksne og fagpersoner, som er anonyme.

Fagpersoner fra Socialforvaltningen og andre områder fortæller også, at de er bekymrede for, at en del af krænkelserne aldrig bliver anmeldt til myndighederne.

MIO anbefaler derfor, at kommunen straks går i gang med at undersøge, om der er et større mørketal. 

- Alle ved det, men ingen handler. Det (seksuelle krænkelser, red.) er nærmest blevet normaliseret, fortæller en af dem, MIO har talt med.

LÆS OGSÅ MIO: Seksuelle krænkelser sker i alle samfundslag

Det fremgår ikke af rapporten, hvor mange anmeldelser om seksuelle krænkelser af børn, kommunen har modtaget. Det fremgår heller ikke, hvor stort et mørketal potentielt kan være.

Foruroligende tilstande

Det understreges i rapporten, at mange børn i kommunen lever gode liv uden at være ofre for krænkelser eller misbrug. Alligevel er andelen af børn, der har været udsat for seksuelt misbrug så stor, at MIO anbefaler kommunen at handle.   

Børnetalsmanden er også foruroliget over den fysiske og psykiske sundhedstilstand blandt en gruppe af børn og unge i kommunen. 

Om MIO's rejserapport
 

Rejsen var fra 19. oktober til 6. november 2019.

 

MIO besøgte følgende byer og bygder:

  • Niaqornaarsuk 
  • Ikerasaarsuk
  • Kangaatsiaq
  • Aasiaat
  • Akunnaaq
  • Qasigiannguit
  • Qeqertarsuaq
 

Børnetalsmanden havde samtaler med 175 børn, voksne og fagpersoner. 42 af dem var børn. 

 

Ca. 200 børn, unge og ældre deltog i såkaldte rettighedsdage, som blev afholdt i Aasiaat og Qeqertarsuaq.

 

359 skoleelever deltog i MIO’s såkaldte rettighedsaktiviterer.

 

Kilde: Børnetalsmandens rejserapport fra Kommune Qeqertalik, 2019.

Der fortælles blandt andet om børn helt nede i 10-års alderen, der udtrykker ønske om at dø. Udover psykisk vold, som en andel af børnene er udsat for, så er der også problemer med, at nogle børn ikke får nok at spise i perioder.

En fagperson beretter om mangel på personale i Aasiaat kommune, selvom der tilsyneladende er problemer med børns sundhed:

- Der mangler en sundhedsplejerske i byen. Der er stor brug for tidlig indsats her. Holdningen i Aasiaat er, at en sundhedsplejerske ikke kan betale sig, fordi der er så få børn.

- Der er lige nu et stort udbrud af børnesår. Blandt nogle familier er der stor mangel på hygiejne, står der i rapporten.

MIO har også undersøgt hashmisbrug i Qeqertalik. Det beskrives som stort blandt voksne i både byer og bygder.

Der rapporteres også om børn og unge, der ryger hash, hvor børn helt ned til 9. klasse er afhængige.  

Tilsyn skal styrkes

Hvis kommunen skal hjælpe flere af de børn og unge, der bliver udsat for seksuelle krænkelser, eller som har brug for hjælp på nogen anden måde, skal myndighederne have flere ressourcer til at yde hjælp.

Det er en af hovedkonklusionerne i rapporten fra MIO. 

LÆS OGSÅ MIO og Red Barnet i hård kritik af kommuners sagsbehandling

Personalet skal rustes bedre til at spotte børn med problemer og klædes på til at hjælpe de børn, som kommer til dem. 

Der er også brug for, at myndighedernes samarbejder på tværs af områder som skole, politi og socialvæsenet. Det skal være med til at nedbringe den lange behandlingstid på sagerne, der også kan være skadelig for børnenes trivsel. 

KNR arbejder på at få en udtalelse fra MIO og Kommune Qeqertalik.