Borgmester efter vaccinesagen: Jeg har fuld opbakning  

Hele kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq bakker stadig op om borgmesteren efter vaccinesagen.
Charlotte Ludvigsen har været borgmester siden 2019, hvor hun overtog posten efter Asii Chemnitz Narup. Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
01. september 2021 16:42

Charlotte Ludvigsen bliver siddende som borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq efter den meget omtalte vaccinesag.

Samtlige partier har stadig tillid til hende, fremgår det af en fælles udtalelse fra alle de politiske gruppeformænd i kommunalbestyrelsen.

LÆS OGSÅ Efter vaccineballade i Nuuk: Charlotte Ludvigsen bliver som borgmester

Dermed er der sat punktum i vaccinesagen, der helt kort fortalt handler om, at borgmesteren og tre embedsmænd sprang foran i en meget lang vaccinekø i Nuuk torsdag 22. juli.

Borgmester-vaccinesagen:
 

  • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
     
  • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
     
  • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
     
  • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  
     
  • Tidligt på dagen gik borgmester Charlotte Ludvigsen og tre af hendes embedsmænd forbi køen og blev lukket ind ad en anden dør. Embedsmændene skulle hjælpe med at holde styr på køen udenfor. 
     
  • Ifølge vaccinationskoordinator Anna Wangenheim truede de sig til vaccine - ellers ville de ikke hjælpe med køen. 
     
  • Kommunen afviser, at der var tale om trusler - og borgmesteren mener, at der må være tale om "en misforståelse."
     
  • Hun har undskyldt for at springe køen over og blive vaccineret før de mange ventende. 

 

  • Selvstyret sagde også undskyld for, at der ikke var vacciner nok til alle: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

Kommunen bestilte selv en advokatundersøgelse af sagen, og den blev behandlet på et møde i kommunalbestyrelsen i går.

Et møde, der altså endte med, at den samlede flok af byrødder fortsat bakker op om Charlotte Ludvigsen som borgmester. 

- Borgmesteren gentog sin undskyldning overfor kommunalbestyrelsen. Det blev taget til efterretning af alle partier, står der i den fælles udtalelse.

Kritik af kommunen

Advokatundersøgelsen er lavet af Nuna Advokater. Den konkluderer, at kommunen brød god forvaltningsskik i sagen - det vil sige, at den ikke opførte sig som den burde. 

Det skete, da borgmesteren og de tre embedsmænd “opnåede en fordel i kraft af deres stillinger” - altså at de blev vaccineret før alle andre, der ventede i køen ude i regnen. Mange af dem gik hjem med uforrettet sag, fordi der ikke var vacciner nok til alle.

 

LÆS OGSÅ Charlotte Ludvigsen om at springe vaccinekøen over: Jeg beklager - undskyld!

- Hele sagen om min vaccination er blevet undersøgt af advokater, og undersøgelserne har vist, at der har været brud på god forvaltningsskik. Men undersøgelsen har også vist, at jeg ikke har udført magtmisbrug, og derfor har samtlige partier stadig tillid til mig, siger Charlotte Ludvigsen til KNR. 

Har du noget at sige til folk i dag?

- Altså jeg har brudt god forvaltningsskik, og jeg har fra starten undskyldt for mine handlinger, siger borgmesteren. 

- Jeg er taknemmelig over, at nogle har taget imod undskyldningen. Jeg vil også gerne sige, at jeg har lært af mine fejl. Og at der ikke skal herske tvivl om, at jeg ikke har haft til hensigt at bryde skik eller misbruge min position.

Siumut: Det sidste ord er ikke sagt 

Det skortede ellers ikke på kritik af borgmesteren, da KNR bragte historien om vaccinekøen.

Demokraatits formand Justus Hansen kaldte hendes dømmekraft for dårlig. Siumuts Inga Dora G. Markussen sagde: 

- Der er nogen, der har brugt deres albuer til at møve sig frem i køen for at få et vaccinationsstik, og det er naturligvis ikke i orden. 

LÆS OGSÅ Vaccinekoordinator: Borgmester og embedsmænd truede sig til vacciner

Også Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed (Naleraq), kaldte sagen for uacceptabel.

I dag har Justus Hansen, der også er 1. viceborgmester, ikke ønsket at kommentere sagen. Men det har Martha Abelsen, der er gruppeformand for Siumut. Og ifølge hende er det sidste ord ikke sagt - for hun forventer, at borgmesteren i fremtiden overholder god forvaltningsskik. 

- Det skal siges igen og igen. Vi skal have en borgmester, der er det gode eksempel på god forvaltningsskik, siger Martha Abelsen. 

Og Charlotte Ludvigsen skal ikke begå den samme fejl igen, siger hun. 

- Selvfølgelig skal det være hverdag og helt almindeligt, at god skik skal prioriteres. Vi arbejder for befolkningen, vi styrer borgernes penge, vi skal være i dialog med befolkningen, og for at vi kan se folk i øjnene, er det vigtigt, at vi har god forvaltningsskik.