- Det er selvfølgelig meget beklageligt, for jeg tog ikke hen for at blive vaccineret med den hensigt at være bedre stillet end andre, siger Charlotte Ludvigsen til KNR.Foto: KNR

Charlotte Ludvigsen om at springe vaccinekøen over: Jeg beklager - undskyld!

Borgmester Charlotte Ludvigsen svarer på, hvorfor hun sprang en lang vaccinekø over for en uge siden.

For præcis en uge siden, var der massevaccination på skolen USK i Nuuk.

Allerede inden dørene blev åbnet, var køen lang udenfor. Men det var ikke alle, der stillede sig op i den. 

Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) og tre af Kommuneqarfik Sermersooqs tog nemlig en anden indgang til skolen. De bad om at blive vaccineret og truede Selvstyrets vaccinationskoordinator, Anna Wangenheim, med at trække kommunens hjælp til at styre køen af mennesker udenfor, tilbage, hvis ikke de blev vaccinerede.

Vaccinekaos i torsdags
 
 • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
   
 • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
   
 • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
   
 • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  

 

 • Selvstyret sagde sagde undskyld: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

Charlotte Ludvigsen beklager og undskylder for episoden. 

Her er hele KNRs interview med borgmesteren:

Charlotte Ludvigsen, kan du fortælle om episoden, da du fik din vaccine 22.juli?

Jeg skulle vaccineres den torsdag og gik hen til USK med nogle medarbejdere.

- Jeg fulgte med i, hvad der skete indenfor og betragtede de frivillige, der var ved at gøre klar. Så skulle medarbejderne fra kommunen vaccineres, og så blev jeg vaccineret samtidig, selvom jeg ikke stod i kø. Men jeg troede, at der ville være vacciner nok til alle, ligesom det har været tilfældet ved andre vaccinationsdage.

- Derfor tænkte jeg, at der ville være vacciner nok til alle. Senere samme dag fandt jeg ud af, at der ikke havde været vacciner nok til alle, og en masse mennesker havde stået forgæves i kø. Det er selvfølgelig meget beklageligt, for jeg tog ikke hen for at blive vaccineret med den hensigt at være bedre stillet end andre, siger Charlotte Ludvigsen til KNR.

Så du køen af mennesker, da du var på vej ind?

- Jeg så køen, men jeg regnede med, at alle ville få chancen for at blive vaccineret.

Hvorfor sprang du køen over?

Jeg så muligheden, da de andre medarbejdere skulle hen og vaccineres, og jeg havde ikke til hensigt at stille mig bedre end andre, men ja...

- Altså, jeg beklager meget, at jeg har opført mig sådan, og hvis jeg havde vidst, at der ikke var vacciner nok, ville jeg skrue tiden tilbage. Men jeg kan ikke gøre det gjorte ugjort, og jeg beklager, hvad der skete den dag overfor befolkningen.

Stod i kø første gang

Er det korrekt opførsel og hensigtsmæssigt at springe køen over, når du er folkevalgt?

- Nej, det er ikke hensigtsmæssigt. Og da jeg blev vaccineret første gang, stod jeg i kø ligesom alle andre.

- Da jeg skulle vaccineres anden gang, havde jeg ikke mulighed for at stå i kø den dag, så da de andre medarbejdere skulle hen og vaccineres, besluttede jeg at tage med derhen. Jeg havde ikke tænkt, at der ikke var vacciner nok til alle.

LÆS OGSÅ Mange måtte vende hjem uden vaccinestik: Det er dårlig planlagt

KNR er blevet oplyst, at kommunen ville trække hjælpen om at koordinere køen udenfor USK tilbage, hvis ikke du og dine embedsmænd blev vaccineret med det samme. Vidste du det?

- Jeg vidste ikke, at der var blevet truet, mens jeg var derovre. Jeg fik først at vide, at der var blevet truet i starten af denne uge.

- Derfor håber jeg, at denne episode bygger på en misforståelse, og selvfølgelig er det vigtigt for os at hjælpe i coronatiden, og mens der er epidemi.   

LÆS OGSÅ Borgmester og embedsmænd truede sig til vacciner

Hvad har du at sige til borgerne?

- Jeg vil gerne sige undskyld til borgerne for at have opført mig sådan. Det ansvar tager jeg på mig, og med den opførsel var det ikke min hensigt at stille mig bedre end andre.

- Hvis jeg havde vidst, at der ikke var vacciner nok til alle, havde jeg ikke gjort, hvad jeg har gjort. Jeg beklager meget.

Er det nok med sådan en undskyldning?

Jamen, jeg kan ikke skrue tiden tilbage, og jeg kan ikke ændre det. Jeg har fået min vaccine, og jeg kan ikke ændre noget.

Havde du tanker om bagefter, at du kunne have gjort noget anderledes?

- Helt personligt har jeg tænkt over, at jeg selvfølgelig ikke vil misbruge min magt, og jeg vil love, at jeg ikke praktiserer magtmisbrug. Jeg håber, at folk stadig har tillid til mig.

Kan du forstå, hvis tilliden til dig har lidt et knæk?

- Ja, det kan jeg godt forstå, og jeg beklager meget og siger undskyld.

Regner med at fortsætte som borgmester

Regner du med at fortsætte som borgmester?

- Ja, selvfølgelig regner jeg med det. Jeg har lært af denne episode, for i mit arbejde og i mine beslutninger deri, er det aldrig for at fremme mig selv. Derfor håber jeg at kunne fortsætte med tillid fra folk.

Vurderer du selv, at episoden er magtmisbrug?

- Jeg tog derhen i god tro med disse medarbejdere, og det var ikke for at misbruge min magt. Men jeg skulle vaccineres den dag, og det skulle de andre også.

- Vi var der i vaccineeventets opstartsfase, og derfor tog jeg derhen med de andre. Det betyder ikke, at jeg var klar over, at der var blevet givet trusler, eller det var for at stille mig selv bedre.

Vaccinerede i Grønland

35.000 har fået mindst det første stik. Det svarer til 62 procent af befolkningen. 

40 procent er færdigvaccinerede. 

38 procent er stadig ikke blevet vaccineret.

Det er primært vaccinen fra Moderna, der bliver brugt. 

Det andet stik skal man have mellem 28 og 43 dage efter det første.

- Men jeg beklager selvfølgelig med det in mente, at der ikke var vacciner nok, og en masse mennesker forgæves havde stået udenfor i mange timer.

- Hvis jeg havde vidst det, havde jeg selvfølgelig stillet mig i kø ligesom alle andre. Fordi der ved tidligere vaccinedage har været vacciner i overskud, tænkte jeg ikke over, at det kunne ende på denne måde i torsdags.

Tænkte du ikke, da du var på vej ind og så køen af mennesker, at du måske skulle stille dig i den kø ligesom alle andre? Du gik trods alt ind ad en anden dør, inden døren for alle andre blev åbnet og fik din vaccine. Tænkte du heller ikke der, at du kunne vente ligesom alle andre?

Som jeg tidligere har sagt, havde jeg noget andet vigtigt arbejde den dag. Jeg greb muligheden, for ellers ville jeg ikke have tid til at blive vaccineret sendere den dag.

- Men hvis jeg havde vidst, at der ikke var vacciner nok, havde jeg stillet mig i kø ligesom sidst, jeg blev vaccineret. Hvis jeg havde vidst, at der om søndagen var massevaccination i Inussivik, havde jeg ventet til søndag, men det var først bagefter, at vi fik at vide, at der ikke var vacciner nok, siger Charlotte Ludvigsen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl