Advokatundersøgelse om vaccinesagen kritiserer Kommuneqarfik Sermersooq

En advokatundersøgelse af vaccinesagen kritiserer Kommuneqarfik Sermersooq for dårlig opførsel, da borgmester og tre embedsmænd gik foran i en lang vaccinekø.
Charlotte Ludvigsen
Charlotte Ludvigsen bliver siddende i borgmesterstolen i Kommuneqarfik Sermersooq. Sagen er ikke endt med, at hun går af. Foto © : Christian Sølbeck
Skrevet af Christine Hyldal
01. september 2021 15:09

Da borgmester Charlotte Ludvigsen sammen med tre embedsfolk fik en vaccine før de andre i en meget lang kø, var det ikke god forvaltningsskik.

Det vil sige, at kommunen ikke opførte sig, som den burde i forhold til borgerne.

Det konkluderer en advokatundersøgelse, som Nuna Advokater har lavet for Kommuneqarfik Sermersooq. Det er kommunen selv, der bestilte undersøgelsen.

LÆS OGSÅ Efter vaccineballade i Nuuk: Charlotte Ludvigsen bliver som borgmester

KNR har fået aktindsigt i rapporten.

Borgmester-vaccinesagen:
 

  • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
     
  • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
     
  • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
     
  • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  
     
  • Tidligt på dagen gik borgmester Charlotte Ludvigsen og tre af hendes embedsmænd forbi køen og blev lukket ind ad en anden dør. Embedsmændene skulle hjælpe med at holde styr på køen udenfor. 
     
  • Ifølge vaccinationskoordinator Anna Wangenheim truede de sig til vaccine - ellers ville de ikke hjælpe med køen. 
     
  • Kommunen afviser, at der var tale om trusler - og borgmesteren mener, at der må være tale om "en misforståelse."
     
  • Hun har undskyldt for at springe køen over og blive vaccineret før de mange ventende. 

 

  • Selvstyret sagde også undskyld for, at der ikke var vacciner nok til alle: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

Den konkluderer, at ”kommunen ved vaccinationsforløbet 22. juli tilsidesatte god forvaltningsskik og inddrog uvedkommende private interesser på en utilbørlig måde, der ikke er i uoverensstemmelse med forbuddet mod magtfordrejning. De implicerede har i kraft af deres stilling opnået en fordel, hvorved forvaltningsskik blev tilsidesat”.

Med andre ord retter advokatundersøgelsen kritik af kommunen.

Den konkluderer også, at de det var "utilbørligt", altså upassende eller uanstændigt, da tre embedsmænd nægtede at koordinere køen udenfor, medmindre de fik et vaccinestik med det samme. 

Sprang køen over

Sagen startede 22. juli, da Charlotte Ludvigsen sammen med tre af sine medarbejdere sprang en vaccinekø over i Nuuk. 
Det fortalte Anna Wangenheim til KNR.

Hun var vaccinekoordinator på skolen USK, hvor køen af folk, der ventede på at blive vaccineret, var alenlang i regnen udenfor.

Hun er også tidligere naalakkersuisoq for sundhed for Demokraatit. 

Ifølge Anna Wangenheim følte hun sig truet og manipuleret til at forfordele borgmesteren og de tre embedsfolk. 

Det skete, da den ene af embedsmændene sagde, at de ikke ville hjælpe med at holde styr på køen til vaccinecentret, som de ellers havde tilbudt, medmindre de blev vaccineret.

Kommune afviser trusler

Kommunen har senere afvist, at der skulle være tale om trusler fra embedsmændene. Direktøren i kommunens koncernservice, Gerth Jacobsen, har forsvaret embedsmændene og sagt, at det var rimeligt, at de ville vaccineres, før de skulle hjælpe med at holde styr på køen til vaccinationscenteret.

Borgmesteren skulle ikke selv hjælpe med at holde styr på køen. Alligevel sprang hun altså over og blev vaccineret sammen med de tre embedsfolk.

LÆS OGSÅ Folk om at Charlotte Ludvigsen sprang vaccinekøen over: Det er ikke passende

Men ifølge advokatundersøgelsen er der grund til at tro, at der var tale om trusler fra de tre embedsfolk.

- Forholdene er opstået som følge af, at en medarbejder utilbørligt har fremsat en anmodning om at modtage vaccinationer, der må lægges til grund som en trussel om, at kommunen ville trække samarbejdet med køhåndtering på vaccinationsdagen, såfremt anmodningen ikke blev efterkommet, står der i konklusionen.

Charlotte Ludvigsen har undskyldt og beklaget sagen mange gange. 

Hun har hele tiden nægtet at kende til, at embedsfolkene havde truet sig til vacciner. Men helt uvidende kan hun ikke have været, konkluderer rapporten: 

- … Alle har umiddelbart forud for vaccinationen været bekendt med, at de modtog en vaccine samtidig med, at borgere stod i kø udenfor, og at de derved opnåede en fordel i kraft af deres stilling, står der i undersøgelsen. 

Advokatundersøgelsen blev behandlet på kommunalbestyrelsesmødet i går aftes. 

Det foregik på et lukket punkt, som hverken medier eller andre end kommunalpolitikerne selv måtte overvære.

Men mødet endte med, at Charlotte Ludvigsen bliver siddende som borgmester.