Efter vaccineballade i Nuuk: Charlotte Ludvigsen bliver som borgmester

Sagen om, at borgmesteren sprang over en vaccinekø i juli, får tilsyneladende ingen politiske konsekvenser for Charlotte Ludvigsen.
01. september 2021 11:38

Borgmester Charlotte Ludvigsen fra Inuit Ataqatigiit bliver siddende på posten i Kommuneqarfik Sermersooq.

Det bekræfter kommunens kommunikationsafdeling over for KNR.

Borgmester-vaccinesagen:
 

  • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
     
  • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
     
  • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
     
  • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  
     
  • Tidligt på dagen gik borgmester Charlotte Ludvigsen og tre af hendes embedsmænd forbi køen og blev lukket ind ad en anden dør. Embedsmændene skulle hjælpe med at holde styr på køen udenfor. 
     
  • Ifølge vaccinationskoordinator Anna Wangenheim truede de sig til vaccine - ellers ville de ikke hjælpe med køen. 
     
  • Kommunen afviser, at der var tale om trusler - og borgmesteren mener, at der må være tale om "en misforståelse."
     
  • Hun har undskyldt for at springe køen over og blive vaccineret før de mange ventende. 

 

  • Selvstyret sagde også undskyld for, at der ikke var vacciner nok til alle: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

I går aftes blev en advokatundersøgelse om den såkaldte vaccinesag drøftet på et lukket møde i kommunalbestyrelsen.

Det foregik på et lukket punkt, som hverken medier eller andre end kommunalpolitikerne selv måtte overvære.

 

LÆS OGSÅ Folk om at Charlotte Ludvigsen sprang vaccinekøen over: Det er ikke passende

Derfor ved KNR heller ikke, hvad der blev sagt på mødet. Men udkommet er, at borgmesteren ikke går af efter den meget omtalte vaccinesag. Senere i dag vil kommunalbestyrelsen komme med en fælles udtalelse om sagen. 

Ingen kommentarer 

KNR har forsøgt at få en kommentar fra gruppeformændene både hos Demokraatit og Siumut, men hverken Justus Hansen (D) eller Martha Abelsen (S) vil sige noget og henviser begge til den fælles udtalelse, der kommer senere i dag.

Vi forsøger også at få et interview med Charlotte Ludvigsen.

Efter sagen kom frem, sagde Justus Hansen til KNR:

- Det er dårlig dømmekraft fra borgmesteren, at hun ikke kan se, at der er en lang kø, og at hun kommer ind og ud bagdøren for at komme foran i køen. Vi vil have belyst, hvad der er sket, og hvem der har været med.

LÆS OGSÅ Vaccinekoordinator: Borgmester og embedsmænd truede sig til vacciner

Også Kirsten Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed (Naleraq), kaldte sagen for uacceptabel:

- Udbud af vaccinationer har været prioriteret i grupper, og derfor gøres der opmærksom på, at anden fremgangsmåde ikke accepteres, lød det fra hende.  

Hos Siumut sagde Inga Dora G. Markussen, der også er kommunalbestyrelsesmedlem i Sermersooq:

- Der er nogen, der har brugt deres albuer til at møve sig frem i køen for at få et vaccinationsstik, og det er naturligvis ikke i orden. Det er en særbehandling, som de har fået, fordi de er noget bestemt. Det må ikke ske. Vi har i Siumut-gruppen et ønske om at få forløbet afdækket.

Følte sig truet og manipuleret

Sagen startede 22. juli, da Charlotte Ludvigsen sammen med tre af sine medarbejdere sprang en vaccinekø over i Nuuk. 

Det fortalte Demokraatits Anna Wangenheim KNR. Hun var vaccinekoordinator på skolen USK, hvor køen af folk, der ventede på at blive vaccineret, var alenlang i regnen udenfor. 

LÆS OGSÅ Charlotte Ludvigsen om at springe vaccinekøen over: Jeg beklager - undskyld!

Ifølge Anna Wangenheim følte hun sig truet og manipuleret til at forfordele borgmesteren og de tre embedsfolk. 

Det skete, da den ene af embedsmændene sagde, at de ikke ville hjælpe med at holde styr på køen til vaccinecentret, som de ellers havde tilbudt, medmindre de blev vaccineret.

Det var vel at mærke før alle andre.

Beklagede og undskyldte   

Kommunen har senere afvist, at der skulle være tale om trusler fra embedsmændene. Direktøren i kommunens koncernservice, Gerth Jacobsen, har forsvaret embedsmændene og sagt, at det var rimeligt, at de ville vaccineres, før de skulle hjælpe med at holde styr på køen til vaccinationscenteret.

Borgmesteren skulle ikke selv hjælpe med at holde styr på køen. Alligevel sprang hun altså over og blev vaccineret sammen med de tre embedsfolk.

Den 29. juli beklagede og undskyldte borgmester Charlotte Ludvigsen for episoden. 

Sten Bønsing, der er professor ved juridisk institut ved Aalborg Universitet, har overfor Sermitsiaq.ag sagt, at det kan betegnes som magtmisbrug, hvis en borgmester sammen med embedsfolk springer vaccinekøen over.