- Naalakkersuisut har reageret og påtalt den tilsyneladende hændelse til Kommuneqarfik Sermersooq, straks der blev viden om den, skriver Kirsten Fencker til sermitsiaq.ag.

Naalakkersuisoq om borgmesters vaccine: Det er uacceptabelt

- Udbud af vaccinationer har været prioriteret i grupper, og der vil derfor gøres opmærksomhed på, at anden fremgangsmåde ikke accepteres, siger naalakkersuisoq for sundhed til sermitsiaq.ag.

Uacceptabelt og påtalt.

Det siger Kirsten Fencker (Naleraq), der er naalakkersuisoq for sundhed, om at borgmester Charlotte Ludvigsen (IA) gik forbi en kø med folk, der ventede på at blive vaccineret, og selv fik et stik i skulderen før andre.

- Udbud af vaccinationer har været prioriteret i grupper, og der vil derfor gøres opmærksomhed på, at anden fremgangsmåde ikke accepteres. Situationen er uheldig men kan desværre ikke omgøres, skriver Kirsten L. Fencker i en mail til sermitsiaq.ag.

Borgmester-vaccinesagen:
 

 • Torsdag 22. juli blev der tilbudt vacciner til alle i Nuuk på skolen USK fra klokken 14 til 17.
   
 • Men allerede før klokken 17 måtte vaccinationsarrangørerne sende folk hjem. Der var nemlig ikke flere vacciner tilbage. 
   
 • Interessen for vaccinen startede allerede før, dørene blev slået op. Her stod flere mennesker i kø i forvejen, for at blive stukket. 
   
 • Og køen blev i løbet af dagen længere og længere. På et tidspunkt nåede køen at strække sig helt tilbage til Hotel Hans Egede. Her oplevede folk altså at vente timevis, indtil der blev meddelt, at der ikke var flere vacciner tilbage.  
   
 • Tidligt på dagen gik borgmester Charlotte Ludvigsen og tre af hendes embedsmænd forbi køen og blev lukket ind ad en anden dør. Embedsmændene skulle hjælpe med at holde styr på køen udenfor. 
   
 • Ifølge vaccinationskoordinator Anna Wangenheim truede de sig til vaccine - ellers ville de ikke hjælpe med køen. 
   
 • Kommunen afviser, at der var tale om trusler - og borgmesteren mener, at der må være tale om "en misforståelse."
   
 • Hun har undskyldt for at springe køen over og blive vaccineret før de mange ventende. 

 

 • Selvstyret sagde også undskyld for, at der ikke var vacciner nok til alle: "Vi må erkende, at vi har fejlet, når vi ender med at sende så mange personer hjem uvaccineret, efter de har stået flere timer i regnen. Det er naturligvis utilfredsstillende at møde op uden at kunne få vaccinen. Vi beklager dybt håndteringen af dette vaccinationsevent".

Sagen er eksploderede i torsdags, hvor Selvstyrets vaccinekoordinator Anna Wangenheim fortalte KNR, at Charlotte Ludvigsen og tre embedsmænd fra Kommuneqarfik Sermersooq truede sig til vacciner.

Ellers ville embedsmændene ikke hjælpe med at holde styr på den lange kø udenfor skolen i Nuuk, hvor vaccinatørerne stod klar. 

Borgmester beklager

Charlotte Ludvigsen har afvist, at der var tale om trusler – hun mener, at der må tale om en ”misforståelse”. 

Det bakker Gerth Jacobsen, som er fungerende direktør i kommunens koncernservice, hende op i. 

Ludvigsen erkender dog blankt, at hun sprang køen over på en dag, hvor der ikke var vacciner nok til alle, og mange gik hjem med uforrettet sag efter at have ventet timer i regnen.

 

LÆS OGSÅ Vaccinekoordinator: Borgmester og embedsmænd truede sig til vacciner

- Altså, jeg beklager meget, at jeg har opført mig sådan, og hvis jeg havde vidst, at der ikke var vacciner nok, ville jeg skrue tiden tilbage. Men jeg kan ikke gøre det gjorte ugjort, og jeg beklager, hvad der skete den dag overfor befolkningen, sagde borgmesteren til KNR i torsdags.

Har sagt op

Vaccinekoordinator Anna Wangenheim har indberettet sagen til sin arbejdsgiver Departementet for Sundhed. 

Og naalakkersuisoq Kirsten Fencker er helt enig med borgmesteren i, at det ikke var godt nok. 

- Naalakkersuisut har reageret og påtalt den tilsyneladende hændelse til Kommuneqarfik Sermersooq, straks der blev viden om den, skriver Kirsten Fencker til sermitsiaq.ag.

LÆS OGSÅ Folk om at Charlotte Ludvigsen sprang vaccinekøen over: Det er ikke passende

Anna Wangenheim har sagt sit job som vaccinekoordinator op en måned før tid. Hun skulle egentlig være fortsat i jobbet i august. 

Anna Wangenheim er selv tidligere naalakkersuisoq for sundhed. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt