Ballade i koalitionen: Siumut imod Naaja Nathanielsens afgiftsforslag

Koalitionspartiet Siumut er ikke enig med naalakkersuisoq for finansers forslag om at hæve motorafgiften på plug-in hybridbiler.
- Koalitionens målsætning er større frihed til det grønlandske folk. Dette mål indfrier vi ikke ved at rode rundt i den enkeltes lomme. Der skal findes nye indtjeningsmuligheder, og i takt hermed, skal vi gennemføre en grundlæggende gentænkning af skattesystemet, skriver Doris J. Jensen. Foto © : KNR
23. juni 2022 06:39

Efter blot to måneder med den nye koalition mellem Inuit Ataqatigiit og Siumut er der nu kommet en lille sprække i samarbejdet. 

De to parter er nemlig blevet uenige om et lovforslag. 

Plug-in hybridbiler er ikke så miljøvenlige, som man troede før, og på grund af dét, vil naalakkersuisoq for finanser, Naaja Nathanielsen (IA), hæve motorafgiften for den slags biler.

Men forslaget møder ikke opbakning fra koalitionspartiet Siumut. Partiet forventer, at Naaja Nathanielsen trækker forslaget tilbage. Det skriver partiet i en pressemeddelelse. 

- Siumut er grundlæggende ikke enig i denne udmelding. Vi kommer ikke over de økonomiske udfordringer ved blot at hente penge fra folks lommer. Vores økonomi kan ikke udvikles ved kun at sætte hæfteplastre her og der.

Det skriver partiets politiske ordfører, Doris J. Jensen, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Bilforhandler og en plug-in hybridbilejer: Dårlig forslag at hæve afgiften

Faktisk reagerede Siumut allerede 30. maj i år, før forslaget blev sendt i høring, med: ”At Siumut nok ikke vil støtte op omkring forslaget."

- Koalitionens målsætning er større frihed til det grønlandske folk. Dette mål indfrier vi ikke ved at rode rundt i den enkeltes lomme. Der skal findes nye indtjeningsmuligheder og i takt hermed, skal vi gennemføre en grundlæggende gentænkning af skattesystemet, skriver Doris J. Jensen.

Naaja Nathanielsen vil afvente høringen

Forslagsstilleren, Naaja Naathanielsen, siger til KNR, at hun ikke vil kommentere Siumut's udmelding, men at forslaget var hendes bud på at øge beskæftigelsesfradraget. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: Det grønne grundlag med en lav motorafgift for hybridbiler er væk

- Jeg har ikke kommentarer lige nu til de enkelte partiers udmeldinger. Det er meget naturligt, at de kommer ud i forbindelse med høringen, og så venter jeg egentlig på, at høringsprocessen er ovre, før jeg tager stilling til noget som helst. 

- Det, vi gerne vil, er at øge beskæftigelsesfradraget for lav-og mellemindkomstgrupperne. Det skal finansieres på en eller anden måde. Det her var et bud, og så ser vi, hvordan det går, siger Naaja Nathanielsen. 

Vil øge beskæftigelsesfradraget markant med hjælp af afgifter fra hybridbiler

Forslaget handler i korte træk om at hæve motorafgiften for plug-in hybridbiler gradvist over de kommende år. Fra 6.554 kroner i dag til 13.000 kroner i 2026. Altså en fordobling.

Naalakkersuisoq for finanser hæfter sig ved en undersøgelse lavet i Danmark af Klimarådet, der konkluderer, at plug-in hybridbiler skal have kørt 250.000 km inden bilen er mindre belastende for klimaet end en effektiv dieselbil.

Og når en personbil i Grønland i gennemsnit kører 5.450 kilometer om året, som Naturinstituttet anslår, forsvinder grundlaget for at lempe motorafgiften, lyder det i forslaget.

Der er høringsfrist den 8. juli. Lovforslaget kan du finde på Naalakkersuisuts hjemmeside.