Naalakkersuisoq: Det grønne grundlag med en lav motorafgift for hybridbiler er væk

Når plug-in hybridbiler ikke viser sig at være så miljøvenlige som først antaget, giver det ikke længere mening at holde eksempelvis motorafgiften nede, lyder det fra naalakkersuisoq for finanser.
- Eftersom de her biler ikke er grønne biler, må vi bare erkende i dag, at det er fair, at de (ejerne af plug-in hybridbiler red.) også begynder at betale deres andel, siger Naaja H. Nathanielsen, naalakkersuisoq for finanser og ligestilling. Foto © : Naalakkersuisut.
22. juni 2022 09:33

Ejer du en plug-in hybridbil, skal du fremover betale mere for at køre rundt i den. 

Det skal du dels, fordi bilen slet ikke er så miljøvenlig som først antaget. Dels fordi Naalakkersuisut vil bruge pengene fra højere motorafgifter til at øge beskæftigelsesfradraget.  

Sådan lyder det i hvert fald i et forslag fra Naalakkersuisut, som er i høring i øjeblikket. 

Forslaget lægger blandt andet op til at hæve motorafgiften for plug-in hybridbiler gradvist over de kommende år. Fra 6.554 kroner i dag til 13.000 kroner i 2026. Altså en fordobling. 

Men det er nødvendigt, forklarer Naaja H. Nathanielsen, der er naalakkersuisoq for finanser.

- Det er en bil ligesom alle andre biler, der belaster vejnet og miljø. Derfor mener vi også, at de (ejerne af plug-in hybridbiler red.) skal betale, siger hun.

LÆS OGSÅ Bilforhandler og en plug-in hybridbilejer: Dårlig forslag at hæve afgiften

Naalakkersuisut henviser i forslaget til en undersøgelse i Danmark, som Klimarådet har lavet.

Undersøgelsen viser, at en plug-in hybridbil skal køre 250.000 kilometer, inden den bliver mindre belastende for klimaet end en effektiv dieselbil.

Og når en personbil i Grønland i gennemsnit kører 5.450 kilometer om året, som Naturinstituttet anslår, forsvinder grundlaget for at lempe motorafgiften, lyder det fra Naalakkersuisut.

- Eftersom de her biler ikke er grønne biler, må vi bare erkende i dag, at så er det fair at de (ejerne af plug-in hybridbiler red.) også begynder at betale deres andel, og de penge, vi får ind ved det, skal være med til at betale et andet sted, siger Naaja H. Nathanielsen.

Det sted er beskæftigelsesfradraget, som Naalakersuisut vil øge markant over de næste fem år. 

Der sker ud fra en tanke om at gøre det mere attraktivt at være i arbejde og for at lempe skatten for lav- og mellemindkomstgruppen.

- Vi tager fra nogle befolkningsgrupper, som formodes at have råd til det. Vi tilgodeser dem, der har mindst, og så må andre være med til at betale det gilde, siger Naaja H. Nathanielsen.

Indførselsafgift også på elbiler

Finansieringen til den plan skal også komme fra indførselsafgifter på plug-in hybridbiler og elbiler.

Bilforhandler og direktør i Deres Auto, Michael Østergård, har fortalt til KNR, at han mener, forslaget vil betyde mindre salg af elbiler, hvis der kommer indførselsafgift. 

Det vil også få den effekt, at folk vender tilbage til de traditionelle diesel- og benzinbiler, påpeger han.

Ifølge Naaja H. Nathanielsen så lægger Naalakkersuisut dog op til, at der skal være nogle særlige regler for elbiler blandt i form af tilskud. Desuden skal elbiler beholde den lave motorafgift. 

- De kommer til at skulle betale noget i motorafgift, men vi vil gerne se velvilligt på dem som en gruppe. Derfor kommer der stadigvæk til at være særlige regler for elbiler, siger hun. 

På spørgsmålet om der ikke er en risiko for, at markedet for salg af el- og hybridbiler går i stå som følge af højere afgifter, og Naalakkersuisut derfor ikke får den nødvendige finansiering til at kunne hæve beskæftigelsesfradraget, svarer Naaja H. Nathanielsen.

- Jeg tænker, at elbiler vil der stadig være incitament til at købe, fordi de stadig bliver behandlet særligt fremover. Markedet for hybridbiler vil nok være i udfasning. Forhåbentlig vil folk overgå til biler, der er mere miljøeffektive, siger hun og uddyber:

- Det er også det, der lægges op til med ændringen af motorafgiften, hvor vi får nogle flere kategorier, hvor man ser mere positivt på de biler, der belaster klimaet mindst, og de vil også fremefter være dem, der er i de billigste kategorier.

Der er høringsfrist den 8. juli. Lovforslaget kan du finde på Naalakkersuisuts hjemmeside.