Bilforhandler og en plug-in hybridbilejer: Dårlig forslag at hæve afgiften

Naalakkersuisut ønsker at hæve motorafgiften for plug-in hybrid biler og kræve indførelsesafgift på både hybrid og elbiler. En bilforhandler forventer, at folk vil gå tilbage til de traditionelle dielsel- og benzinbiler.

Naalakkersuisut foreslår at hæve afgiften på såkaldte plug-in hybridbiler. Det er naalakkersuisoq for finanser, Naaja Nathanielsen, der har sendt et lovforslag i høring. Hun mener nemlig, at plug-in hybrid biler ikke er så miljøvenlige alligevel.

Hvis lovforslaget bliver godkendt, kan ejere af plug-in hybrid biler se frem til at få forhøjet deres årlige motorafgifter fra næste år. I dag lyder motorafgiften på 6.554 kroner, og Naalakkersuisut lægger op til at hæve afgiften gradvist frem til 2026. Afgiften skal helt op på 13.000 kroner.

Uno Fleischer ejer i dag en plug-in hybrid bil, og han er ikke glad for at høre om lovforslaget.

- Det er dårligt. Først lokkede de folk til miljøvenlige biler uden afgift, så få år efter skal vi til at starte med at betale afgifter, siger Uno Fleischer.

I en årrække har ejere af plug-in hybrid biler nydt godt af den lave motorafgift. Desuden er den slags biler fritaget for indførselsafgifter.

Men Naalakkersuisut ønsker at få indførselsafgiften tilbage på plug-in hybrid biler og elbiler. Det er en afgift man skal betale for at importere en bil til Grønland, og det koster 50.000 kroner. Udover det skal man betale 90 procent af bilens værdi, som er over 75.000 kroner.

Og det vækker bekymring for bilforhandler og direktør i Deres Auto, Michael Østergård.

- På en måde er det samfundsskadeligt fordi vi skal til at importere biler der kører med diesel og benzin igen i stedet for at bruge vores eget produceret el.

- Det betyder, at vi holder op med at sælge el-biler og plug-in hybridbiler og går tilbage til diesel- og benzin biler. For en kort periode vil det betyde en mindre nedgang i salget, siger Michael Østergård.

Der var ifølge Grønlands Statistik registreret 554 plug-in hybridbiler og 71 almindelige hybridbiler i 2021.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl