Børnetalsmand: Vi skal tale åbent om psykiske problemer

Børn med psykiske problemer ikke får den nødvendige hjælp fordi psykiske problemer er tabu blandt de voksne. Det viser den rapport, som MIO har fået HS analyse til at lave.
Børnetalsmand Aviâja Egede Lynge oplyser til KNR, at målet med rapporten er, at skabe mere åbenhed og større debat i samfundet om psykiske problemer. Foto © : KNR
22. november 2021 11:14

Børnerettighedsorganisationen MIO anbefaler, at myndighederne skal synliggøre mulighederne for hjælp ved psykiske problemer.

når de voksne ikke rigtig tør tale om det, at have psykiske problemer, jamen så tager man heller ikke problemet alvorligt

- Denne her rapport viser, at der blandt andet på grund af tabu blandt voksne omkring psykiske problemer, spænder ben for børn og unge med behov for psykisk hjælp, kan nå dertil, hvor de ikke får den hjælp de skal have, netop fordi mange voksne i samfundet bærer et stort tabu i forhold til det, at have psykiske problemer, men også fordi der er en manglende forståelse blandt voksne om mentale og psykiske problemer, siger børnetalsmand Aviâja Egede Lynge og fortsætter:

- Derudover er det ikke særlig synligt, hverken for børn, unge eller voksne, hvor man kan henvende sig eller hvordan man kan henvende sig i forhold til det, at have psykiske problemer. Men problemet ligger også i, igen i tabuet og berøringsangsten, fordi når de voksne ikke rigtig tør tale om det, at have psykiske problemer, jamen så tager man heller ikke problemet alvorligt med børn, som har brug for psykisk hjælp, siger børnetalsmanden, der mener, at tabuet omkring psykisk hjælp må og skal brydes og synliggøres.

LÆS OGSÅ Flere og flere skriver og ringer til MIO: Vi bliver nødt til at erkende, at alle børn stadig ikke får hjælp

For der sidder børn, der får livslange psykiske lidelser som konsekvens af, at de ikke har fået den hjælp, de skal have. Så massiv hjælp hurtigst muligt er en stor mangelvare, ifølge Aviâja Egede Lynge.

- Vi kan jo for eksempel ikke sige til et barn, som sidder i en situation med en kæmpe krise, har mistet eller har overværet et traume eller er blevet omsorgssvigtet, 'jamen vi kan lige snakke med dig om tre måneder'. Det er ikke sådan følelser og psyken er indrettet. Så massiv hjælp og indsats er en mangelvare, og det vil vi gerne understrege, siger Aviâja Egede Lynge til KNR.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand og politiet: Vold blandt børn er en bekymrende tendens

Hun oplyser til KNR, at målet med rapporten er, at skabe mere åbenhed og større debat i samfundet om psykiske problemer. Men det er ikke alene dét.

- For det andet håber jeg, at man ligesom politisk vågner op og begynder at se på det her alarmerende problem, der er i forhold til børn, der ikke får den hjælp, de har brug for, siger Aviâja Egede Lynge