Avataq om åbenhed: Kæmpe løftebrud

Mikkel Myrup savner generelt åbenhed om råstofpolitikken og mener der er tale om løftebrud, når pressen ikke bliver inviteret på turer og offentligheden derfor bliver dårligt informeret om indholdet.

Naalakkersuisut og politikere fra Kommune Kujalleq er netop vendt hjem fra en urantur til Canada. Det er dog indtil videre småt med informationer om turen. KNR ville gerne have deltaget, men der var ikke plads til presse.

Det er ikke tilfredsstillende, lyder det fra miljøorganisationen Avataqs formand, som savner flere informationer til offentligheden.

- Det er simpelthen kæmpe løftebrud, som man her har foretaget, siger formanden for miljøorganisationen Avataq, Mikkel Myrup.

 

Kører modsatte retning

Selv har Mikkel Myrup først lige hørt om den netop afsluttede tur, og han savner i den grad informationer om, hvem denne rejsende gruppe består af, hvor de har været henne, hvem de har snakket med, og hvad hele turen har drejet sig om.

- Det er ret foruroligende, at man drager afsted nærmest i hemmelighed. Når det drejer sig om så vigtige spørgsmål, som det her, så skal der jo bare være fuld åbenhed, men det her Naalakkersuisut kører jo den stik modsatte retning. Desværre.

Læs også Naalakkersuisut glemmer åbenhed

Læs også Vittus beklager: Der var ikke plads

Naalakkeruisoq for erhverv, Vittus Qujaukitsoq, peger på, at i forhold til den netop overståede urantur til Canada, så vil han lægge frem, hvilke steder de har besøgt og hvad deltagerne har lært af turen.

Det skaber dog ingen tryghed hos Avataqs formand.

 

Det er blevet værre

Når han kigger tilbage i tiden, er det gået fra, at der var god pressedækning af den såkaldte uranmission til Canada under daværende naalakkersuisoq Ove Karl Berthelsen, IA. Her havde han dog nogle anker i forhold til, at turens indhold var for ensidigt til fordel for industrien. Det var dog bedre end i dag, vurderer Myrup.

- Siden den gang er det bare gået i den forkerte retning med hensyn til informationsniveauet. Det bliver bare lavere og lavere, og nu ser det ud til at det nærmest er ikke eksisterende. Og det er  alt i mens, at Kuannersuit (Kvanefjeldet) projektet rykker tættere og tættere på.

Netop det, at GME står på tærsklen til at kunne indsende en ansøgning om at kunne åbne en mine ved Kuannersuit, gør Mikkel Myrup nervøs for Naalakkersuisuts åbenhedspolitik.

- Det er dybt foruroligende, at der skal være så meget hemmelighedskræmmeri omkring det projekt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt