Naalakkersuisut glemmer åbenhed

Retningslinjerne siger, at pressen skal inddrages og inviteres med, når politikere for eksempel tager på oplysningstur om uran. Det sker bare ikke.
Foto © : Naalakkersuisut
22. juni 2015 05:00

Endnu engang står det klart, at Naalakkersuisut ikke lever op til sine egne retningslinjer for borgerinddragelse og inddragelse af pressen ved råstofprojekter.

En delegation ledet af Naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq og borgmester Jørgen Wæver Johansen og med deltagelse af lokalpolitikere fra Kommune Kujalleq er netop kommet vendt hjem fra Canada, hvor de hørte om de canadiske erfaringer med uranminedrift.

Ikke plads på flyveren
Lige som ved sidste års urantur til Australien for medlemmer af Naalakkersuisut og Råstofudvalget var pressen heller ikke inviteret med til Canada på turen i denne uge.

KNR henvendte sig ellers i håb om at kunne deltage på turen, men det var ikke muligt at finde plads på flyveren.

Naalakkersuisuts retningslinjer er ellers ganske klare, hvilket fremgår i et notat om borgerinddragelse.

- Det vil - uden tvivl - forbedre mediernes behandling af råstofområdet og dermed den demokratiske samtale, hvis medierne blev inviteret til de arrangementer, hvor embedsmænd, eksperter og politikere deltager, skriver Naalakkersuisut i notat.

Læs også Urantur giver blandet indtryk

De går videre og anbefaler, at Råstofmyndigheden med jævne mellemrum inviterer repræsentanter fra medierne til råstofrelevante messer, konferencer eller arrangerede rejser, hvor politikerne også deltager.

En anbefaling som indtil videre er forblevet i skuffen.