Urantur giver blandet indtryk

Naalakkersuisut er imponeret af Australiens uran-miner, mens IA politiker er mere skeptisk.
08. februar 2014 02:22

Det er travlt program, den grønlandske delegation den seneste uger har haft i Australiens sommer varme.

Naalakkersuisut Jens-Erik Kirkegaard og Kim Kielsen, medlemmer af Inatsisartuts Råstofudvalg og embedsmænd fra råstof- og miljøforvaltningerne har i den forgangne uge indhentet viden om, hvordan uranminedrift reguleres downunder.

De to naalakkersuisut skriver i en meddelelse, at deres overordnede indtryk fra Australien er, at der er tale om en omfattende og god styring.

- Vi blev bekræftet i vigtigheden af et nationalt Geosurvey med fuld kontrol over landets geologiske data, siger naalakkersuisoq for Erhverv og Råstoffer Jens-Erik Kirkegaard med henvisning til, at han jo gerne vil investere stort i at hjemtage GEUS.

- I forbindelse med de enkelte miner foregår der kontinuerligt overvågning af natur- og miljøpåvirkninger, både af selskabet selv og af repræsentanter for myndighederne, siger naalakkersuisoq for natur og miljø Kim Kielsen.

Helt så positiv er medlem af råstofudvalget Naaja Nathanielsen, IA, dog ikke.

- Det er meget tydeligt, at den oprindelige befolkning har svært ved at komme igennem med deres bekymringer i forhold til uranudvinding, skriver Nathanielsen om sine oplevelser på turen på sin Facebookprofil.

Hun oplever også, at dem som ikke kan læse og skrive, nemt bliver tromlet, da de ikke kan levere modargumenter med de samme ord og begreber som myndigheder og industri. Endeligt mener hun ikke, at miljøaktivister tages alvorligt i forhold uran i Australien.

Naalakkersuisut har som målsætning at færdiggøre regler og regulering på uranområdet i 2016, således at det vil være muligt at tage stilling til egentlige ansøgninger omkring minedrift omfattende uran i forlængelse heraf.