Skoleleder i Attu frygter skimmelsvamp: Elever og lærere døjer med hovedpine

Lærere og elever på folkeskolen i Attu har hovedpine, hududslæt og åndedrætsbesvær. Nu vil kommunen have en ny skole til bygden.
Folkeskole i Attu
- Jeg håber, at politikerne vil bygge os en ny skole, siger skoleinspektører Ole Abrahamsen. Foto © : Privat
Skrevet af Andreas Wille
18. oktober 2022 15:49

30 elever og syv lærere er hver dag på folkeskolen i Attu. Der er bare et problem. Skolen lugter, og elever og lærere har det rigtig skidt.

Og de voldsomme lugtgener er bare en del af elevernes og lærernes hverdag, siger skolens inspektør til KNR.

- Deres hud klør, de har åndedrætsbesvær, hovedpine, og de drikker masser af vand, siger Ole Abrahamsen.

Hvad der skyldes de gener, er der ingen, der ved med sikkerhed endnu. Skolelederen frygter, at det er skimmelsvamp, og derfor er Ole Abrahamsen nu ved at skaffe udstyr til at undersøge det. Ifølge ham er skolen ikke før blevet undersøgt for skimmelsvamp.

Åbner alle vinduer og døre 

Desuden er skoleinspektøren nødt til at handle på problemerne hver morgen:

- Jeg kommer klokken syv, og inden eleverne og lærerne møder, må jeg åbne alle vinduer og døre på vid gab for at lufte nogenlunde ud, siger Ole Abrahamsen.

Men det er ikke det eneste problem. Ifølge skoleinspektøren blev mulden under skolens fundament ikke fjernet dengang, skolen blev bygget. 

LÆS OGSÅ Underskriftindsamling: Byg en ny skole i Maniitsoq

Når der er højvande, når vandet helt op til fundamentet, og det er det, der giver de voldsomme lugtgener, frygter han.

- Jeg håber, politikerne vil beslutte, at bygge en ny skole, siger skoleinspektøren.

Borgmesteren vil bygge en helt ny skole

Borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen fra Inuit Ataqatigiit oplyser til KNR, at hun er klar over problemerne med folkeskolen i Attu.

Hun siger, at det er målet, at der i kommunens budget for næste år skal sættes penge af til en ny skole.

- Vi arbejder på, at de får en ny skole. Det er vores fokus, siger hun. 

Ifølge Ole Abrahamsen blev noget af den gamle skole i Qullissat benyttet til at bygge skolen i Attu. Qullissat lukkede i 1972.

Beskaffenheden på Attus skole er langt fra enestående. I Kangaatsiaaq åbnede en ny skole i august - den gamle blev lukket på grund af skimmelsvamp.

I 2018 protesterede elevernes forældre - de ville simpelthen ikke sende deres børn hen i skolen længere. Undervisningen blev derefter flyttet ud i forskellige lokaler i byen. 

I Maniitsoq demonstrerede forældrene også i sidste måned.

Rengøringsfirmaet R&T undersøgte nemlig skolen i maj. Undersøgelse viste, at både idrætshallen, lærerværelset og nogle af klasselokalerne er ramt af skimmelsvamp. Så nu står seks klasseværelser og biologilokalet tomme, og forældrene vil have bygget en helt ny skole.

Det kommer dog ikke til at ske lige foreløbig, siger Evelyn Mølgaard (S), der er formand for Uddannelsesudvalget i Qeqqata Kommunia.

I sidste måned fortalte KNR også om skolen i Qasigiannguit, Juunarsip Atuarfia. Vinduerne er utætte, og man kan med det blotte øje se, at skolens ydervægge er i stærkt forfald, sagde skoleinspektør Aqqa Samuelsen til KNR.