Arktisk Kommando: Ingen ny olieforurening fra forlist trawler

Satellitbilleder og helikopterovervågning søndag viser ingen ny olieforurening ud for Qasigiannguits kyst, oplyser Arktisk Kommando.
Polar Seafoods trawler, Polar Aassik, sank onsdag ud for Qasigiannguits kyst. Arktisk Kommando har siden overvåget området og den olie, som trawleren lækkede. Foto © : Arktisk Kommando
Skrevet af Anders Dall
21. marts 2021 18:59

Hverken overvågning fra helikopter eller satellitbilleder har søndag vist tegn på ny olieforurening i området ud for Qasigiannguits kyst. 

Det fortæller fungerende chef for Arktisk Kommando, Dan Termansen til KNR.

- Vi har i dag haft vores helikopter ude og kigge efter, om vi kunne finde nye områder med olie, eller om vi kunne se olieindsmurte fugle eller andre havpattedyr, der havde fået olie på sig, siger han og tilføjer:

- Men efter dagens flyvninger har vi ikke kunne konstatere hverken dyr eller fugle, der har været i nærheden af olien, siger Dan Termansen.

Det kan tage uger, før olien fordamper 

Torsdag kunne Arktisk Kommando konstatere, at dieselolie fra den forliste Polar Seafood trawler havde bredt sig over et fire kvadratkilometer stort område. Og ifølge Dan Termansen så kan der gå uger, før dieselolien fordamper.

- Vores modeller for oliefordampning tager ikke højde for, at olien kan være dækket delvist af is, og at vandtemperaturen ligger på lige under 0, siger han.

- Det vil sige, at der går nok måske lidt længere tid, end de prognoser vi har, men vi snakker om uger, måske et par uger, inden det hele er væk ifølge de her prognoser, siger Dan Termansen.

LÆS OGSÅ Forlist trawler: Ejnar Mikkelsen sejler nordpå for at hjælpe Knud Rasmussen

Ved hjælp af sonar, som inspektionsskibet Knud Rasmussen bruger til at kortlægge fysiske forhold under vand, har Arktisk Kommando nu fået de første tegn på, hvor den forliste trawler ligger på havbunden.

Det skal nu undersøges nærmere, inden Arktisk Kommando har en nøjagtig position, forklarer Dan Termansen, men siger:

- Det ser ud som om, den ligger meget tæt på det sted, hvor den forsvandt.

Uvist, hvad der sker med skibsvrag

Det var onsdag aften, at Polar Seafoods trawler, Polar Aassik, sank cirka seks sømil sydvest for Qasigiannguits kyst, efter at den brød i brand mandag.

LÆS OGSÅ Status på olieudslip: Forurening har ikke spredt sig endnu

Og hvad der skal ske med skroget og olien i det, er en afgørelse, som skal ske i samarbejde med selvstyret. Det forklarer Dan Termansen.

- Og så må der tages tiltag, hvis man vurderer, der er tilstrækkelig meget olige tilbage i skroget, og så gøre noget ved det.

- Hvis beregningerne viser, at det meste af det er brændt under branden på overfladen, så må man tage det med i sin vurdering af, hvad der skal ske med vraget på bunden, siger han.