Ane Lone Bagger efter møde med Pompeo: Det gik rigtig godt

Pituffik og lufthavne var på dagsordenen på det møde, som naalakkersuisoq for udenrigsanliggender netop har holdt med den amerikanske udenrigsminister.

- Mødet gik rigtig godt, og det foregik på en konstruktiv måde. 

Det siger naalakkersuisoq Ane Lone Bagger (S) om det møde, hun netop har holdt med den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo og deres danske kollega, Jeppe Kofod (Soc).

Det er ikke usædvanligt, at en dansk udenrigsminister mødes med sin amerikanske kollega, men det er første gang, at en grønlandsk naalakkersuisoq deltager på det første møde. 

Blandt punkterne på mødets dagsorden var Arktis. Den danske udenrigsminister har lovet Færøerne og Grønland mere indflydelse på udenrigs- og sikkerhedspolitikken - og det har været et ønske fra de to lande igennem flere år.

LÆS OGSÅ Ane Lone Bagger skal mødes med amerikansk udenrigsminister i Washington

- Det er meget positivt, at Naalakkersuisut deltager på mødet med udenrigsminister Pompeo. Vi er meget tilfredse fordi, de har inviteres os til at deltage i mødet om Grønland og Arktis, siger Ane Lone Bagger. 

Hvad diskuterede I?

- Grønlandske emner blev diskuteret, og kom vi ind på servicekontrakten på Pituffik, selvom der naturligvis ikke var konklusioner. Og så kom vi ind på amerikanernes budskab om at investere i lufthavne. Vi må se i fremtiden, hvad der skal ske, siger Ane Lone Bagger, men hun ønsker ikke at gå i flere detaljer. 

Servicekontrakter på Pituffik

Før mødet gjorde Ane Lone Bagger det klart, at servicekontrakterne på lige præcis Pituffik skal være til gavn for grønlandske arbejdstagere og firmaer. Og det budskab leverede hun til Pompeo, siger hun.

- Vi har fra vores side fundet det vigtigt at påpege, at vi er udlejere af det landområde, som huser amerikanernes lufthavn. Vi vil kæmpe utrætteligt for, det bliver til gavn for det grønlandske samfund, at amerikanernes lufthavn ligger på grønlandsk jord, siger Ane Lone Bagger.

 

Og det bakker Jeppe Kofod hende op i.  

-  Et centralt budskab på mødet vil være, at et øget amerikansk engagement kan og bør komme Grønland til gode, sagde han inden mødet. 

LÆS OGSÅ Grønland i stormagters spotlight: Det kan vi få ud af det

- Vi skal sammen med Grønland fortsætte vores konstruktive dialog med amerikanerne om udviklingen i Arktis og Grønland. Den stigende geopolitiske interesse betyder, at vi også ser et stigende amerikansk fokus og engagement, siger han.

Spotlight på Grønland

I øjeblikket nyder Grønland stor opmærksomhed fra blandt andet USA. 

En større amerikansk delegation med personer fra det amerikanske forsvarsministerium og fra USAs nationale sikkerhedsråd besøgte Nuuk i sidste måned. Én af de øverstrangerende embedsmænd i det amerikanske udenrigsministerium, Thomas Ulrich Brechbuhl, var med. 

LÆS OGSÅ Forskere efterlyser: Grønland skal lave sin egen arktiske strategi

Også den øverstkommanderende for den amerikanske kystvagt, admiral Karl Schultz, besøgte Grønland i sidste måned. 

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, har også besøgt Grønland flere gange i år, og amerikanerne har planer om at øge deres repræsentation i Grønland fra en til syv medarbejdere i 2020.
 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt