Air Greenland og Forsvaret lander mangeårig aftale

Helt frem til 2032 kan Air Greenland hjælpe Arktisk Kommando med helikoptere i eftersøgnings- og redningsaktioner. Og det betyder flere lokale arbejdspladser.
To Airbus H225 med plads til 19 passagerer kommer til at stå klar døgnet rundt i Kangerlussuaq til SAR-opgaver. I Narsarsuaq kommer der i løbet af 2021 en mindre Airbus af typen H155. Foto © : Air Greenland / Lars Kleemann-Andersen
30. november 2020 13:34

Der er mange fordele ved den aftale, som Air Greenland og Forsvaret for nylig har underskrevet.

Efter flere måneders forhandlinger har de to partner nu landet en aftale, der sikrer, at Forsvaret har tre nye Airbus-helikoptere at sende ud i eftersøgnings- og redningsaktioner. 

Og samtidig har Air Greenland sikret indtjeningen af to nyindkøbte Airbus H225-helikoptere. De er købt i håb om, at selskabet ville få kontrakten med Forsvaret forlænget, oplyser direktør Jacob Nitter Sørensen fra Air Greenland A/S.

LÆS OGSÅ Forsvaret vil forlænge helikopter-aftale med Air Greenland

- Aftalen har gjort det muligt at fastholde vores investering i de to H225-helikoptere, som vi indkøbte sidste år til formålet.

Derudover er en lidt mindre Airbus H155-helikopter på vej til at erstatte en Bell 212 med fast plads i Narsarsuaq.

Og både helikoptere og aftale betyder udvidelser hos Air Greenland, som forventer at kunne ansætte ni ekstra medarbejdere i  Midt-, Nord- og Sydgrønland.

- Derudover glæder jeg mig over, at vi med aftalen nu kan fastholde og tilføje nye lokale kompetencer til og fortsætte vores årelange, tætte samarbejde med såvel danske som grønlandske myndigheder.

Hvis Air Greenland lever op til alle vilkår i aftalen, løber den nye aftale frem til 2032. 

Aftale indgået uden konkurrenter

Tilbage i maj i år meddelte Forsvarsministeriet, at de danske myndigheders beredskab - kaldet Search- and Rescue (SAR) - i Grønland ikke ville blive sendt i EU-bud, som det ellers var muligt.

Begrundelsen fra forsvarsminister Trine Bramsen lød, at der var sikkerhedsintereresser på spil.

LÆS OGSÅ To nyindkøbte helikoptere vil forbedre Search & Rescue i Grønland

Derfor blev Air Greenland i stedet tilbudt at gå direkte i forhandlinger med det danske forsvar om at forlænge den aftale, som ellers stod til at udløbe ved udgangen af 2020.

Og den nye aftale glæder også chefen for Forsvarets Materiel- og iIndkøbsstyrelses luftmilitære division, oberst Jacob Alexa.

- Vi står fremover med en styrket kapacitet, leveret af en leverandør, der i længere årrække har demonstreret, at de kan løse opgaven. I et så udfordrende operationsmiljø som det grønlandske, betyder erfaring og kontinuitet faktisk noget. Det repræsenterer Air Greenland.