Air Greenland: To nyindkøbte helikoptere vil forbedre Search & Rescue i Grønland

To nyindkøbte Airbus H225-helikoptere skal ruste Air Greenland i kampen om en ny SAR-kontrakt.
Skrevet af Karsten Sommer
02. oktober 2019 19:30

I november 2020 udløber den nuværende SAR- Search & Rescue - kontrakt mellem Air Greenland og den danske stat.

Og nu har Air Greenland opgraderet sin helikopter-flåde med to nye topmoderne redningshelikoptere, for at stå bedst muligt rustet til den ny udbudsrunde, der ventes at skulle forhandles på plads inden for det næste halve år.

Der er tale om to Airbus H225 helikoptere fyldt med moderne teknologi, et perfekt match til at operere i arktiske forhold og under svære omstændigheder, skriver Air Greenland i en pressemeddelelse.

Men er det ikke risikabelt at indkøbe de nye helikoptere, før den ny SAR-kontrakt er i hus, spurgte KNR Air Greenlands CEO, Jacob Nitter Sørensen.

- Det kan man sige. Men jeg vil vurdere det til at være endnu mere risikabelt, ikke at gøre det, siger direktøren.

- For i det øjeblik vi byder på SAR-kontrakten uden at have materiellet, så vil det påvirke den pris vi kan opnå. Så det at vi allerede nu har de nye helikoptere, øger vores chancer for at få SAR-kontrakten, mener han.

De to nye helikoptere, der købes brugt, har kostet omkring 200 millioner i alt, og det anser Air Greenland for en god pris.

- Nyprisen i dag er et stykke over 200 millioner for en helikopter, så skulle vi købe to nye helikoptere, med alt det ekstraudstyr vi har fået med, kunne vi nemt komme op i en samlet pris omkring 500 millioner.

Air Greenland ved endnu ikke hvornår de vil tage de nye helikoptere i brug. Men måske allerede i løbet af 2020, hvis de får den ny SAR-kontrakt.

Samtidig er de to nyindkøbte helikoptere et endeligt farvel til S-61-helikopterne.

- Det bliver nostalgisk at sige farvel til S-61´erne, siger Jakob Nitter Sørensen.

- De to S-61´ere vi stadig har, blev leveret som nye i 1965. Så man må sige at de har tjent os trofast og længe, men nu er det snart slut, siger Jakob Nitter Sørensen.

De nye helikoptere befinder sig lige nu i Polen.

Air Greenland har fløjet Search & Rescue operationer med helikopter i og omkring Grønland siden 1965.