Forsvaret vil forlænge helikopter-aftale med Air Greenland

Det danske forsvar sender ikke Grønlands beredskab af redningshelikoptere i udbud. I stedet kan Air Greenland forlænge en kontrakt på opgaven, der ellers udløber til nytår.
Air Greenland har allerede indkøbt to Airbus H225 helikoptere, som efter planen skulle bruges, hvis selskabet vandt udbuddet om redningshelikopter-opgaven i Grønland. Nu kan Air Greenland gå i forhandlinger med Forsvarsministeriet uden et udbud.
13. maj 2020 10:01

Redningshelikopterne bliver i Grønland.

Så meget er sikkert, efter at Forsvarsministeriet har valgt ikke at sende helikopterberedskabet - også kaldet SAR-kontrakten - i EU-udbud.

Det skriver mediet Altinget.

Der var ellers kun syv måneder tilbage af den nuværende kontrakt mellem Air Greenland og Forsvarsministeriet. Kontrakten kræver, at der er et beredskab 24 timer i døgnet med to helikoptere, der kan indsættes i særlige operationer.

Beslutningen om ikke at sende kontrakten i udbud, betyder, at Air Greenland kan gå direkte i forhandlinger med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse.

LÆS OGSÅ To nyindkøbte helikoptere vil forbedre Search & Rescue i Grønland

Aflyst udbud på grund af sikkkerhed

Det er via en særlig artikel i EU-traktaten, at et land som Danmark kan undtage opgaver og materielindkøb fra EU-udbud.

Det er, hvis landet vurderer, at det af hensyn til landets sikkerhedsinteresser er nødvendigt, at arbejdet tildeles en bestemt leverandør eller udføres inden for landets grænser. Og der er sikkerhedsintereresser på spil i denne sag, mener forsvarsministeren.

- Det her handler om nationale sikkerhedsinteresser og er helt væsentligt for at kunne løfte den opgave, Forsvaret har i forhold til suverænitetshåndhævelse samt opretholdelsen af stabilitet og sikkerhed i Arktis, siger Trine Bramsen til Altinget.

Trine Bramsen oplyser dog ikke præcis hvilke sikkerhedsinteresser, der er på spil.

I 2019 valgte Air Greenland at investere i to nye helikoptere for at stå bedre i kampen om at vinde det kommende udbud.

Nu handler det for flyselskabet om at få den bedst mulige kontrakt med Forsvarsministeriet. Det kan vise sig at være en stor hjæp for virksomheden, der lige nu står til at måtte nedlægge 75-100 stillinger som følge af coronakrisen.