Lokalpolitikere i Siumut: Advarer mod snarlig selvstændighed
Inden længe skal siumutterne beslutte, hvem der fremover skal være partiets formand.
Valget står mellem den nuværende formand Erik Jensen, folketingspolitiker Aki-Matilda Høegh-Dam og Kim Kielsen, der var formand i Siumut fra 2014-2020.
Selvstændighedsspørgsmålet er et af de emner, der splitter de tre kandidater, og som derfor kan blive afgørende for, hvem der vinder søndags valg.
I en artikel på KNR.gl kunne man i sidste uge læse, at Aki-Matilda Høegh-Dam den kandidat, der er mest parat til at kappe båndene til Danmark.
- Det er nu, vi skal starte forhandlingerne om selvstændighed. Den danske statsminister skal her og nu inviteres til forhandlinger, lød det fra Aki-Matilda Høegh-Dam.
KNR har talt med nogle af de lokalpolitikere, som ved weekendens landsmøde skal sætte et kryds på stemmesedlen ud for kandidaten, de mener bør lede partiet.
Her tegner der sig et billede af, at lokalpolitikerne er mere forbeholdne overfor en snarlig løsrivelse fra Danmark, end Aki-Matilda Høegh-Dam.
Siumuts lokalafdeling i Qaqortoq:
Karlina Lundblad er lokalformand for Siumuts afdeling i Qaqortoq. Spørger man hende, er Grønland ikke klar til selvstændighed.
- Selvstændighedsvejen kan blive til virkelighed, når alt kører problemfrit i landet, siger hun.
Karlina Lundblad mener især, at forholdene på socialområdet og i sundhedsvæsnet skal forbedres inden en eventuel løsrivelse. Hun fremhæver som eksempel fødeafdelingen på regionshospitalet i Qaqortoq, der i flere længerevarende perioder har været lukket på grund af personalemangel.
Siumuts lokalafdeling i Narsaq:
I nabobyen Narsaq er Josef Petersen formand for lokalafdelingen. Han mener heller ikke, at Grønland har et stærkt nok fundament til at stå på egne ben.
- Når flere har et arbejde og ikke er en byrde for samfundet, først da kan vi begynde at tale om at tage skridtet videre til selvstændighed, siger han.
Siumuts lokalafdeling i Tasiilaq:
Aron Jonathansen i Tasiilaq er ikke i tvivl om, at Grønland er på vej mod selvstændighed. For lokalformanden i Tasiilaq er det dog helt op til befolkningen at vurdere, hvornår tiden er inden til at træffe en afgørelse om tilknytningen til Danmark.
- Det er oplagt, at vi en dag skal stemme om selvstændighed. Men det er op til befolkningen, hvornår det skal ske, siger Aron Jonathansen
Malik Berthelsen, borgmester Qeqqata:
På nuværende tidspunkt er Malik Berthelsen den eneste borgmester i landet, som kommer fra Siumut. Ligesom sine partifæller i Sydgrønland, mener han ikke, at man skal træffe forhastede beslutninger, når det kommer til selvstændighedsspørgsmålet.
- Jeg mener, at det er naturligt, at man vil opnå selvstændighed. Men det er utroværdigt, når nogen siger, at man kan opnå selvstændighed i løbet af ingen tid. Hver gang jeg hører det, savner jeg et svar på, hvor pengene skal kom fra, siger Malik Berthelsen.
Han påpeger for eksempel, at man skal være kritisk overfor de kandidater, der opstiller udokumenterede løfter, om at Grønland kan tjene flere penge på fiskeriet, hvis bare man opnår selvstændighed.
I stedet bør kandidaterne fremlægge en realistisk plan for, hvordan Grønland gradvist kan løse de problemer, der er her og nu.
Kim og Erik vil tage den lange, langsomme vej
KNR har også spurgt de to andre formandskandidater om deres syn selvstændighedsspørgsmålet. Begge svarer, at de ønsker, at Grønland skal være selvstændigt. De kan dog ikke svare på, hvornår det skal ske.
- Lad os først forberede os økonomisk, uddannelsesmæssigt og indenfor sundhedsvæsenet og socialforsorgen. På den måde vil vi - uden at sætte dato på - fjerne alle stenene på vejen til selvstændighed, siger Kim Kielsen.
Samme budskab kommer fra Erik Jensen:
- I Siumut er vi enige om, at der ikke skal sættes dato for Grønlands selvstændighed. I stedet skal vi debattere, hvornår og hvilke ansvarsområder Grønland skal hjemtage i den kommende tid.
Landsmødet varer tre dage og bliver holdt i Qasigiannguit.