77 kvinder har benyttet tilbud om gratis terapi efter spiralsag

I juni 2022 blev det muligt for ofre for spiralsag at få gratis behandling i Grønland. 77 har henvendt sig.
Sagen handler om, at omkring 4500 grønlandske piger og kvinder fra 1960'erne og frem fik opsat spiraler for at undgå graviditet. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen
Skrevet af Ritzau
04. september 2023 11:40

Siden juni sidste år har 77 borgere fra hele Grønland henvendt sig for at få gratis behandling i forbindelse med den såkaldte spiralsag.

Det siger Naja Lund Kielsen, der er afdelingschef i Borgerrettet Afdeling, som hører under Socialstyrelsen i Grønland, til Sermitsiaq.AG.

- Sidste år har naalakkersuisut arbejdet for, at ofre for spiralkampagnen skal have mulighed for at kunne henvende sig og få terapeutisk behandling. Vi har siden da modtaget 77 henvendelser fra hele landet, siger hun.

Det er kommet frem, at omkring 4500 grønlandske piger og kvinder fra 1960'erne og frem fik opsat spiraler for at undgå graviditet.

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.

Flere grønlandske kvinder er senere stået frem i medierne og har fortalt, at spiralen blev opsat uden deres vidende.

Flere har brug for behandling

I juni 2022 blev det muligt for ofrene i spiralsagen at få gratis behandling af en psykolog eller psykoterapeut. Det kan man ved at ringe til telefonrådgivningen Tussannga.

Ifølge Sermitsiaq.AG har naalakkersuisut godkendt en tillægsbevilling på 800.000 kroner til ordningen. Pengene skal bruges til at behandle flere kvinder.

Naalakkersuisut og Socialstyrelsen i Grønland formoder, at der er flere end 77 kvinder, der har behov for behandling i dag. Det skriver Sermitsiaq.AG.

Forsinket udredning

I slutningen af maj blev der igangsat en undersøgelse af forløbet i spiralsagen. Det skete efter flere forsinkelser.

Her skal en gruppe forskere undersøge sagens omfang, beslutningsprocessen bag og afdække involverede kvinders oplevelser.

Forskerne skal undersøge svangerskabsforebyggelse over for grønlandske piger og kvinder fra 1960'erne og frem til 1991, hvor Grønland hjemtog sundhedsområdet.

Udredningen skulle i første omgang have ligget klar 1. oktober 2024. Nu forventes den færdig i maj 2025.

Formand for naalakkersuisut, Múte B. Egede (Inuit Ataqatigiit), har tidligere kritiseret den danske regering for ikke at have igangsat undersøgelsen hurtigt nok.

Indenrigs- og sundhedsminister Sofie Løhde (V) har tidligere sagt til DR, at der har været "problemer med at få udpeget et tilstrækkeligt velkvalificeret forskerteam".