Ittoqqortoormiit: WWF vil gå nye veje for at beskytte borgere og bjørne

Der skal tages kraftigere midler i brug for at sikre befolkningen i Ittoqqortoormiit mod isbjørne
Skrevet af Merete Lindstrøm
23. maj 2018 16:43

Hele to gange har der været nærkontakt mellem mennesker og isbjørne i og omkring  Ittoqqoortoormiit bare i år.  Det betyder at WWF´s isbjørnepatrulje, der skal patruljere omkring byen for blandt andet at sikre fri bane for børnene til at gå i skole, er startet ekstra tidligt i år. 

- Efter den her hændelse, hvor der er en person, der er blevet angrebet i Kap Tobin og meldinger om, at der er mange isbjørne omkring byen, vælger vi så her midt april at starte vores isbjørnepatrulje op, som en forårspatrulje, hvilket vi aldrig har gjort før, fortæller Kaare Winther Hansen, der er projektkoordinator for WWF i Nuuk.

LÆS OGSÅ Jagtbetjent angrebet af isbjørn i Ittoqqortoormiit

Kuglerne virker ikke mere

Nogle gange er det nok for patruljen at køre frem mod bjørnene på snescooter, men andre gange er det lidt skrappere midler, der skal tages i brug.

- Vi har brugt gummikugler med succes. Det er noget af vejen frem for at forsvare de her mennesker. Også så vi ikke skal aflive så mange isbjørne, siger han. 

Men heller ikke de hidtil brugte gummikugler er nok mere, så nu skal der findes nye metoder. 

- Der er flere virkemidler, som vi gerne vil tage i brug. Vi prøver at få lov til at bruge nogle meget kraftige gummikugler, som vi er i gang med at afprøve. I Alaska har man gode erfaringer med det.  Vi er derude, hvor vi skal bruge de bedst tænkelige midler. Før var det rigelig med varselsskud, siger Kaare Winther Hansen og fortæller, at der allerede er noget helt nyt på tegnebrættet.

Sensorer skal advare om bjørnebesøg

- Noget vi skal i gang med at teste forhåbentlig allerede i år, det er sådan et tidligt varslingssystem, som vi håber at kunne opsætte det i Ittoqqortoormiit allerede i år, siger han. 

LÆS OGSÅ 56-årige Jan overfaldet af isbjørn i Uunarteq

Varslingssystemet består af infrarøde censorer, der kan skelne mellem hunde, mennesker og bjørne og på den måde alarmere beboerne, hvis der kommer en isbjørn tæt på byen.

En anden årsag til at patruljen er sat ind så tidligt er, at kvoten blev opbrugt i april. Det betyder, at man skal være mere varsom med at skyde bjørnene tæt på bebyggelse. De må kun skydes i nødværge eller hvis de bliver erklæret for såkaldte problembjørne.

LÆS OGSÅ Isbjørnekvoten opbrugt i Ittoqqortoormiit