WWF: Pas på stenbideren

Stenbiderrogn bliver af mange betragtet som noget af en delikatesse. Men fremtiden for den tegner noget dyster. Fra april kommer fisken på Verdensnaturfondens Røde Liste over fiskearter, som forbrugerne bør holde sig fra.
04. februar 2014 10:40

Også selv om forskerne ikke med sikkerhed ved, hvor mange stenbidere, der er.

Den ægte kaviar kommer fra støren, men da kiloprisen på kaviar overhaler kiloprisen på guld, var jagten på støren så stor i det 20. århundrede, at fiskearten blev stærkt truet. Nu gælder det samme for afløseren, stenbideren. Men forskerne er ikke helt klar over galt det står til med bestanden.

I Grønland har man på 10 år næsten tidobblet fangsten af stenbideer og det gør stor indhug i bestanden. Men alligevel ser bestanden nu OK ud, siger Rasmus Hedeholm, som er forsker ved Grønlands Naturinstitut.

- Men de er også klar over, at de ikke ved nok om bestanden til og være alt for skråsikker i deres udtalelser, altså Verdensnaturfonden, WWF. Og derfor er det anbefanlinger, vi kommer med, baseret på en form for forsigtighedspricip, siger altså Rasmus Hedeholm.

Anbefalinger som går på, at undgå at spise stenbiderrogn, er det samme som Verdensnaturfoden kommer med. Fra april kommer stenbider på organisationens liste over truede fiskearter. Verdensnaturfondens generalsekretær, Gitte Seeberg har en alternativ til stenbiderrogn.

- Ørredrogn og silderogn er gode alternativer til stenbiderrogn, siger Gitte Seeberg.