WHO undersøger TB i Tunu

I dag lørdag d. 4. juni rejser et hold af sundhedsprofessionelle anført af verdenssundhedsorganisationen WHO til Tasiilaq. Her skal eksperten undersøge hvordan Grønland kan forbedre forebyggelsen, opsporingen og bekæmpelsen af tuberkulose.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
04. juni 2016 15:17

Holdet består af repræsentanter fra Departementet for Sundhed, Landslægeembedet, og sundhedsvæsenet, Statens Serum Institut, Dansk Lungeforening og Verdens sundhedsorganisationen WHO.

Det er Naalakkersuisoq for Sundhed Doris Jakobsen har taget initiativ til missionen og har inviteret WHO på besøg. 

Læs også Doris: WHO skal hjælpe os mod TB

Hun understreger at tuberkulosesituationen er alarmerende:

- Tuberkulosesituationen er yderst alvorlig. Vi har fortsat en høj forekomst af tuberkulose, som desværre ikke har ændret sig nævneværdigt de sidste 10 år. Jeg ser meget frem til at høre, hvad eksperterne vil anbefale, udtaler Doris Jakobsen.

Læs også Alt for mange er smittet med tuberkulose

Den nuværende tuberkulosestrategi udløber i år, og det er derfor vigtigt at få eksperternes anbefalinger til den næste strategi, som skal skrives i løbet af efteråret. 

WHO og andre TB eksperter besøgte også Grønland i 2010. Dette udmøntede sig i anbefalinger til TB bekæmpelsen, som blev grundlaget for den aktuelle tuberkulosestrategi for 2012-2016. Nu er der brug for at vurdere, hvad i denne strategi virker godt og hvad som skal styrkes. 

Holdet skal besøge Tasiilaq, Kulusuk, Nuuk og Rubinminen ved Aappaluttoq. 

Læs også Tuberkulose-vaccine bedre end anslået

Interesserede kan følge med i gruppens aktiviteter, når WHO dagligt opdaterer forskellige sociale medier, som Twitter og Facebook.

Tuberkulose er en infektionssygdom, som forårsages af den såkaldte tuberkelbakterie. Sygdommen kan behandles med forskellige typer antibiotika. Du kan læse mere om tuberkulose på sundhedsportalen peqqik.gl.