Tuberkulose-vaccine bedre end anslået

Tuberkulose-vaccinen beskytter både mod smitte og selve sygdommen, viser et sundhedsstudie fra Tasiilaq.
25. september 2014 11:09

Folk, der er blevet vaccineret imod tuberkulose, har en markant mindre risiko for at udvikle sygdommen. Det lyder måske ikke overraskende, men det er det faktisk ifølge et studie blandt 6- til 30-årige indbyggere i Tasiilaq i 2012. 

Her viser blodprøver fra godt 950 børn og unge, at 29 procent af deltagerne var smittet med tuberkulose. Blandt dem, som var vaccineret imod tuberkulose, var cirka hver fjerde smittet, mens godt halvdelen af dem, som ikke har fået en tuberkulose-vaccine, var smittet. Det oplyser Grønlandsmedicinsk Selskab.

Og det er overraskende ifølge Sasche Wilk Michelsen, læge og ph.d.-forsker ved Statens Serum Institut. Nogle mener nemlig, at vaccinen kun hjælper imod selve tuberkulosesygdommen - og ikke imod smitten.

- Nogle studier har vist, at denne vaccine virker mod smitte, men det er meget omdiskuteret, om det nu også er rigtigt eller ej. Det er viser, at der nok er noget om snakken, siger Sasche Wilk Michelsen til KNR.


Flere voksne bliver smittet

Der findes kun én vaccine imod tuberkulose -  BCG-vaccinen - som i dag er en del af børnevaccinationsprogrammet. Men fra 1991-1996 undlod man at tilbyde vaccinen, da det efter årtier med tilbagegang i antallet af tuberkulose-ramte i Grønland blev vurderet, at risikoen for smitten var minimal. 

Men det giver nu udslag blandt nye, voksne grønlændere. Derfor er studierne omkring virkningen af vaccinen vigtig, siger Sascha Wilk Michelsen.

- Alt, hvad vi kan finde ud af i virkeligheden om den vaccine, og hvad den virker imod, er rigtig godt. Og så er det vigtigt at sige, at den gør en forskel i Grønland. 

- BCG-vaccinen er en del af børnevaccinationsprogrammet, og det er rigtig godt. Og så kan man jo håbe på, at informationen om, at den virker både mod smitten og tuberkulose-sygdommen gør tilslutningen så stor som overhovedet mulig, siger hun.