Voldsomt vejr forsinker flytrafikken

Torsdag bliver landet ramt af storm flere steder, og specielt i Nuuk bliver det en udfordring for blandt andet flytrafikken samtidig med store mængder regn.
Et lidt usædvanligt stormvejr rammer dele af vestkysten torsdag, og derfor er mange fly til og fra Nuuk aflyst. Foto © : KNR / Malik Brøns
26. juni 2024 16:13

DMI har en stormvarsel ude for torsdag i denne uge, og det betyder, at fly til og fra Nuuk blandt andet er aflyst.

Årsagen er et lavtryk, der bevæger sig fra Newfoundland og op i Davisstrædet. Det betyder, at vi ligger østsiden af lavtrykket, og det er der, den kraftige vind kommer op.

- Men det hele er overstået i Nuuk mellem klokken syv og ni i morgen aften, og det aftager i styrke, når det forlader Nuuk, siger meteorolog ved DMI Anette Hartvig Nielsen.

Lavtrykket skaber stormende kuling og vindstød af stormstyrke, men det understreger meteorologen, at der ikke er noget usædvanligt i. Det usædvanlige er tidspunktet, fortæller hun.

Normalt oplever man vejr, som det vi har i vente, i efteråret, vinteren og forårsperioden, og forklaringen fra meteorologen er, at foråret i år er langt.

Aflyste afgange til og fra Nuuk 

Vejrvarslingen fra DMI betyder, at der ikke kan flyves til og fra Nuuk torsdag i tidsrummet mellem klokken 08.00 og 20.00. 

Det skriver Air Greenland i en mail til KNR. 

Der arbejdes på at sætte ekstra afgange ud af Nuuk i aften og i morgen tidlig, før stormen kommer. Flytrafikken vil også blive genoptaget torsdag aftenen, når stormen har lagt sig igen.

Stormen i Nuuk kommer til at påvirker ankomster og afgange mange steder torsdag, ikke kun passagerer til og fra Nuuk. 

- Derfor arbejdes der p.t. på ombookninger, så alle når frem til deres destinationer, som forventes at være afviklet senest søndag, skriver Air Greenland. 

Hvis du har billetter til fredag eller lørdag er der umiddelbart ingen ændringer for dig. Berørte passagerer vil modtage en ny rejseplan i dag, onsdag, inden klokken 16.00.

Regn og mere regn

Når lavtrykket i morgen forlader Nuuk, bevæger det sig længere nord mod Sisimiut, fortæller DMI. 

- Det kan være, det begynder at give lidt ballade ved Sisimiut natten til fredag, og lægger også vejen forbi Maniitsoq og starter der mellem klokken et og tre i morgen eftermiddag, siger meteorolog Anette Hartvig Nielsen.

Men jo længere det bevæger sig mod nord, des mere aftager det i styrke, og bliver ‘bare’ kuling med vindstød af stormende kuling, fortæller meteorologen.

Et forsigtigt bud fra meteorologen er, at stormen er reddet af, når det bliver fredag morgen.

- Men der har den også været inde og give et pust i Aasiaat, og så er lavtrykket efterhånden fyldt så meget op, at det stopper, siger Anette Hartvig Nielsen.

Oven i hatten, skal du forberede dig på kraftigt regn. Tidligere på ugen sagde prognoserne op til 58 millimeter vand imorgen, men de har ændret sig meget. Men en ting er helt sikker. Du skal forberede dig på regn.