Vivian Motzfeldt: Høring om Kvanefjeldet har kostet os magten

Det var en fejl af det tidligere Naalakkersuisut at sende kvanefjeldsprojektet i offentlig høring op til et valg, siger partiets næstformand, Vivian Motzfeldt.
Siumuts næstformand, Vivian Motzfeldt, er ærgerlig over timingen for høringen om Kuannersuit-projektet. Foto © : KNR / Malik Brøns
08. april 2021 05:40

Siumut har betalt dyrt ved at sende planerne om en mine i Kvanefjeldet i offentlig høring lige inden et kommunalvalg.

Det siger Siumuts næstformand, Vivian Motzfeldt, i P1 Orientering.

- For det første synes jeg, at den disposition, som det tidligere Naalakkersuisut foretog ved at sende kvanefjeldsprojektet i høring lige før et kommunalvalg og et potentielt landstingsvalg var en kæmpe fejltagelse, som kostede Siumut dyrt, siger hun.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: God idé med syreanlæg i Kuannersuit

Beviset på det er ifølge Vivian Motzfeldt mest tydeligt i Kommune Kujalleq. Her opnåede Inuit Ataqatigiit 50,9 procent af alle stemmerne mod 40,3 procent af stemmerne til Siumut.

- Det kan vi jo se nu i sydregionen, hvor Siumut ved seneste valg har haft hele 56 procent af vælgerne. Nu er de gået til Inuit Ataqatigiit, og det kan jo kun være på grund af det helt store spørgsmål omkring Kvanefjeldet, siger hun.

Splittelse om Kuannersuit

Intern splittelse i Siumut om udsigten til en mine på Kvanefjeldet var en af hovedårsagerne til, at Demokraatit trak sig fra koalitionen og udløste et valg til Inatsisartut.

Det skete lige inden, at en række borgermøder skulle gå i gang sydkommunen i slutningen af februar. Siumut meddelte pludselig, at partiet ville have borgermøderne flyttet - og det gjorde de meget få dage før, det føste borgermøde skulle starte. 

En af dem, der har argumenterede for at flytte borgermøderne i Sydgrønland om mineprojektet, var Vivian Motzfeldt.

Hun og andre, herunder kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq, mente nemlig, at det var forkert at holde møderne, når der ifølge coronareglerne max må være 100 mennesker samlet indenfor. 

Siumuts næstformand underskreger over for DR, at hun er åben for råstofprojekter i Grønland, men:

- Jeg har altid støttet, at vi skal være åbne for store projekter. Men som det ser ud nu - og som eksperterne er kommet frem med - har det altid været min mening, at vi ikke er klar til det, som det ser ud i dag, siger Vivian Motzfeldt.

LÆS OGSÅ Ekspert: Kontroversielle Kuannersuit får sprækkerne til at åbne sig i Siumut

Og hun er selv  betænkelig ved projektet, påpeger hun.

- Alene bare tanken om, at så meget affald skal deponeres i en sø er ikke noget, jeg har støttet. Der har været forskellige meninger, også i vores parti.

Til valget til Inatsisartut beholder Siumut samme mandattal som før valget, nemlig 10 mandater. Dog må de overgive borgmesterkontoret i Kommune Kujalleq til Inuit Ataqatigiit.

På valgnatten sagde formanden for Siumut, Erik Jensen, at partiet møder op til forhandlinger med valgets vinder Inuit Ataqatigiit, hvis det bliver indbudt.