Vil hjælpe folk af med vrag

Det skal være slut med bilvrag i bybilledet. Med et nyt lovforslag vil Naalakkersuisut gøre det gratis for bilejere at skrotte deres bil. Pengene findes ved at hæve den årlige motorafgift.
Efterladt bil ved blok 14 på Radiofjeldet
Efterladt bil ved blok 14 på Radiofjeldet Foto © : Thomas Veirum/KNR
Skrevet af Thomas Munk Veirum
13. juni 2017 07:06
Versionist Connie Fontain

I forbindelse med at Naalakkersuisut ønsker at indføre et nyt system til beregning af indførsels- og mortorafgift på biler, vil Naalakkersuisut også hjælpe landets kommuner med at komme bilvrag i bybilledet til livs.

Efterladte biler er hverken kønne at se på eller gode for miljøet, og i øjeblikket er det kommunerne, der hænger på regningen for de efterladte biler, og det er et stigende problem ifølge bemærkningerne til forslaget.

Nummerpladerne pilles af og stelnummeret skrabes væk, så kommunerne ikke kan finde frem til køretøjets ejer og sende vedkommende en regning for oprydningen.

Foto © : KNR

Motorafgift hæves

Derfor vil Naalakkersuisut gøre det gratis for borgerne at aflevere deres udtjente biler til kommunerne. Til gengæld vil Naalakkersuisut refundere kommunernes udgifter til skrotningen.

For at finansiere skrotningen af bilerne foreslår Naalakkersusiut at forhøje de nuværende motorafgifter med 350 kroner om året for alle biler indregistreret før 1. januar 2018.

En person- eller varebil har i gennemsnit udtjent sin levetid efter ca. 15 år, og hvis ejeren hvert år betaler 350 kroner ekstra i afgift, har ejeren selv finansieret skrotningen. Ifølge beregninger fra Kommuneqarfik Sermersooq koster cirka 5.000 kroner. at skrotte en bil.

I forslaget fra Naalakkersuisut vil man pålægge biler, der indregistreres efter 1. januar 2018, et såkaldt skrotgebyr på 5.000 kroner, der skal betales til landskassen. Det skal sikre, at den sidste ejer kan indlevere bilen til skrot uden at skulle betale gebyr.