Qulaarpaa Vil dele Qaasuitsup kommunia i tre nye kommuner

En kommunalpolitiker fra Qaasuitsup kommunia mener ikke, at den foreslåede opdeling af Nordkommunen i to er en holdbar løsning.
Skrevet af Jonas Fievé
06. oktober 2016 14:27

En del af problemet er ifølge IAeren, at der en en dårlig stemning mellem borgerne i nord og hovedbyen Illulissat.

En skilsmisse er derfor den bedste løsning.

 - Tonen var dengang, at der var mange, der ikke brød sig om Ilulissat, og det syntes jeg ikke har ændret sig, siger Bent B. Kristiansen, som sidder i kommunalbestyrelsen for Inuit Araqatigiit i Qaasuitsup kommunia.

Læs også Qulaarpaa Storkommuner styrker demokratiet

I det forslag som kommunalbestyrelsen har vedtaget er der lagt op til, at Qaasuitsup skal deles i to, så Aasiaat  i fremtiden bliver en selvstændig kommune.

Men står det til Bent B. Kristiansen, skal det ikke stoppe her, for IAeren mener nemlig, at den nordlige del af kommunen fra Uummannaq hele vejen til Qaanaaq fremover skal have deres egen kommune.     

- Det er i sidste ende ikke et spørsmål om størrelse, det er mere et spørgsmål om styring, og borgerne synes ikke om den nuværende styring, og det må vi tage til efterretning.

Læs også Storkommune har også sine fordele

Ifølge en rapport fra BDO vil det koste minimum 15 millioner kroner det første år og minimum 10 millioner de kommende år, når der skal laves dobbeltadministration.

Bent B. Kristiansen er godt klar over, at det vil blive endnu dyrere, hvis det ender med tredeling.

- Når vi nu ikke kan få plan a til at virke, så må vi prøve at få plan b til at fungere efter borgernes ønske.

Læs også Qulaarpaa Borgere vrager Ilulissat

Spørgsmålet til flere milioner er så, hvem der skal betale.

 - Det må vi finde ud af, hvordan og hvorledes. Om det er Qaasuitsup kommunia alene eller med hjælp fra Selvstyret. Jeg finder det rimmeligt at Selvstyret er med til at hjælpe, siger han.

Deling af Nordkommunen er temaet i Qulaarpaa, der bliver sendt torsdag aften klokken 20.00 på grønlandsk og 21.05 på dansk på KNR TV.