Storkommune har også sine fordele

2. viceborgmester Qaasuitsup Kommunia mener, at den nuværende kommunedeling har sine fordele og kan blive endnu bedre.

Forslag om deling af Qaasuitsup Kommunia til mindst to kommuner møder modstand hos Inuit Ataqatigiit.

Kritikere af den nuværende kommunedeling mener, at demokratiet led et tilbageskridt, da otte kommuner blev slået sammen til Qaasuitsup Kommunia. Bevægelsen Aasiaat pillugit suleqatigiiffik mener, at Kangaatsiaq, Aasiaat, Qeqertarsuaq og Qasiannguit burde have deres egen kommune, mens Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq får deres egen kommune. Bevægelsen mener, at man kan styrke demokratiet ved en ny kommunedeling.

Men Inuit Ataqatigiit vil ikke umiddelbart gå med til en ny kommunedeling. 2. viceborgmester i Qaasuitsup Kommunia Bent B. Kristiansen mener at de nuværende problemer kan skyldes at kommunen har arvet flere problemer fra de gamle kommuner.

- Den nye kommunedeling havde blandt andet til formål at give mere ensartet borgerservice. Og vi har aldrig haft så ensartet borgerservice og mindre driftsomkostninger, siger Bent B. Kristiansen.

Han mener, at en stor del af de økonomiske problemer skyldes omlægninger i inkasse og skatteudligning, der har betydet at kommunekassen pludselig manglede mange penge.

- Men vi skal huske at driftsomkostningerne i Qaasuitsup Kommunia er reduceret med op til 95 millioner kroner i 2011, siger Bent B. Kristiansen, der er tilhænger af den nuværende kommunedeling.

Han mener at forbedringerne nok skal blive mere synlige i den to år gamle kommunedeling.

- Det ærgrer mig derfor at nogle politikere ikke har tålmodighed til at vente på at forbedringerne bliver udmøntet, som kommunalbestyrelsen allerede har besluttet sig for at gennemføre, siger Bent B. Kristiansen.

Kommunedelingen bliver et af emnerne, når kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia holder møde onsdag den 23. november.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl