Video: 13-årig svømmer sig til historie

Sissu Petersen fra Nuuk blev den første grønlænder nogensinde, der svømmede 100 meter fri svømning undet et minut
Skrevet af Noah Mølgaard
02. marts 2021 12:48

Der blev holdt på vejret i svømmehallen Nuuk mandag aften.

Fokus var rettet mod 13-årige Sissu Petersen, der har et svømmetalent ud over det sædvanlige. Han brugte tre dages svømmestævne til at nå vigtigt milepæl for grønlandsk svømning.

Der er nemlig ingen grønlandsk svømmer, der indtil mandag aften havde svømmet 100 meter fri svømning under et minut.

LÆS OGSÅ Grønland får sit første svømmelandshold

Og det lykkedes under stafetten i 4 x 100 meter fri svømning, hvor Sissu Petersen havde første start på sit hold, og svømmede de 100 meter på 59,7 sekunder.

Tarzans rekord

Han har taget kvantespring som svømmer i løbet af et år. Hans motivation til at træne hårdt fik ekstra brændstof efter deltagelsen i Reykjavik International Games sidste år. Han har nu forbedret sin tid med flere minutter i løbet af et år.

- Jeg blev overrasket, da jeg satte min rekord. Jeg havde ikke regnet med at lave rekord så hurtigt, siger Sissu Petersen til KNR.

At svømme 100 meter fri svømning under et minut er vigtigt milepæl for alle konkurrencesvømmere, fortæller træner i Nuummi Naluttartut Jonas Tetzschner, der selv er tidligere dansk mester.

Johnny Weismüller, der også blev kendt som Tarzan, blev den første i verden, der svømmede under et minut på 100 meter fri svømning i 1922. Hans rekord holdt i 12 år.

Professionel karriere

Det var også en glad træner, der heppede på Sissu Petersen mandag aften og gav ham et solidt high five, da han kom op ad bassinet.

- Sissu Petersen har de sidste måneder svømmet under adskillige kravtider til danske mesterskaber for sin årgang, som den første Nuuk svømmer nogen sinde, fortæller Jonas Tetzschner.

Sissu Petersen træner nu mod deltagelse i Island Games næste år og har også sine personlige ambitioner for fremtiden.

- Jeg kan godt tænke mig at blive professionel svømmer. Men der skal arbejdes hårdt for at nå dertil, siger en glad Sissu Petersen.

Der blev i øvrigt slået nye klubrekorder hos piger og drenge under tre dages svømmestævnet i svømmehallen Malik.