IA præsenterer forsvarsudspil: Vi skal være mere aktive i forsvaret af Grønland

Mere overvågningen af Grønland og større inddragelse af borgere, virksomheder og myndigheder i forsvaret af Grønland. Sådan lyder det i et forsvarsudspil fra IA. 
Grønland skal i fremtiden skal tage større del i forsvaret og beredskabet af landet, mener IA. Foto © : Forsvaret/Lars Bøgh Vinther
24. maj 2023 10:48

Mere overvågning, bedre sikring af vores infrastruktur, større cybersikkerhed og flere arbejdspladser.

Det er nogle af de tiltag, som Inuit Ataqatigiit mener er nødvendige for at øge Grønlads sikkerhed. Det fremgår af et forsvarsudspil, som partiet har fremlagt onsdag.

Udspillet er partiets indspark i forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig for hele kongeriget, som den danske regering præsenterer i løbet af denne uge.

Hovedpunkterne i aftalen bliver forhandlet på plads over sommeren på Christiansborg. Og her får Forsvarets opgaver i Arktis og Nordatlanten topprioritet, har fungerende forsvarsminister i Danmark, Troels Lund Poulsen (V), meldt ud.

Derfor er de grønlandske og færøske folketingsmedlemmer også inviteret til forhandlingsbordet, ligesom regeringen vil koordinere aftalen med Naalakkersuisut. 

Naalakkersuisut har dog foreløbig ikke villet oplyse sine ønsker til forhandlingerne. Men nu går IA, som det ene af de to koalitionspartier, enegang og melder sine ønsker ud.

Sikring af infrastruktur og større cybersikkerhed

Som alle andre partier i Inatsisartut, støtter IA Ilulissat-erklæringen fra 2008 om et fredeligt Arktis.

Partiet forslår derfor ikke våben, men i stedet mere overvågning i form af kampfly, spionballoner og ubåde og flere inspektionsskibe - gerne mindre og hurtigere end dem, som Arktis Kommando har i dag.

IAs forsvarsudspil beror på en række principper:

- Grønland accepterer ingen former for atomdrevet udstyr. Det gælder både både til vands, til lands og i luften, for eksempel i form af atomværker, atomdrevne ubåde eller atomvåben. 

- "Intet i Grønland, uden Grønland," er IAs nye motto: Forsvaret af Grønland skal have både et militært og samfundsmæssigt formål - også kaldet dual-use. Udover at sikre freden i og omkring Grønland skal befolkningen forsvarstiltag også komme befolkningen til gavn, fx ved flere arbejdspladser og oplæring.

- Grønland skal selv deltage mere aktivt i forsvaret af landet. Det skal ske ved at lægge mere ansvar over på grønlandske virksomheder og myndigheder og tilbyde lokalbefolkningen frivillig oplæring i et civilt beredskab. 

Og så skal der være mere sikring af områder, som er altafgørende for Grønlands samfund. Eksempelvis ønsker IA, at søkabel og internet-satellitter bliver bedre sikret, at Nord- og Østgrønland får stærkere internet gennem søkabler, og at alle lufthavne og havne blive ekstra beskyttet.

Samtidig skal Grønland være bedre rustet mod cyberangreb, der kan lamme for eksempel elnettet, internettet eller vandforsyningen. 

Det skal ske ved at have et cyberberedskab hos Digitaliseringsstyrelsen, mens Center for Cybersikkerhed i Danmark og Tusass bør arbejde sammen for information til børn om større sikkerhed på internettet.

Mere uddannelse og information til befolkningen

Selv om Forsvaret af hele kongeriget på papiret er Danmarks ansvar, bør den grønlandske befolkning i højere grad være med til at forsvare Grønland, mener IA.

Derfor foreslår partiet, at den længe ventet beredskabsuddannelse i Kangerlussuaq snart bliver åbnet og udvider med flere elever end aftalt. 

Desuden skal Kangerlussuaq være et større forsvarscentrum end i dag. Det skal ske ved at flytte dele af Arktisk Kommandos operationsafdeling her til og etablere en dronestation med uddannelse af dronepiloter.

Og så bør Arktisk Kommando give mere information om deres arbejde til offentligheden og ansætte flere civile, grønlandske borgere, mener IA.

Faktisk er partiet klar til, at Grønland overtager en del af Arktisk Kommandos opgave, nemlig søredningen, også kaldet Joint Rescue Command Center (SAR). Det skal ske, når det kommende forsvarsforlig udløber, efter al forventning om otte til ti år.

Selv om IA foreslår at inddrage flere grønlandske borgere i forsvaret af Grønland, ønsker partiet dog at beholde værnepligten som et frvilligt tilbud til unge. Dog skal afprøvning til værnepligten igen ske i Grønland. 

Forsvarsudspillet fra IA er blevet til efter et borgermøde i Nuuk i marts, arrangeret af partiets folketingsmedlem Aaja Chemnitz. Det var også hende, der onsdag præsenterede udspillet for pressen.