Atassut efterlyser bedre tone i selvstændighedsdebatten: Vi bliver bedt om at rejse ud af landet

Partiformand fortæller om at blive overfuset på telefon og på gaden.
Aqqalu Jerimiassen mener, at en giftig debat er direkte skadelig for Grønland. Foto © : KNR
22. januar 2024 11:43

Selvstændighedsdebatten fylder for meget. Den overskygger andet nødvendigt arbejde, og debatten er blevet for giftig. Vrede overdøver det saglige. 

Det mener formanden for Atassut, Aqqalu Jerimiassen.

- Samfundet har nok aldrig været så splittet denne debat, som det er lige nu, siger han om de seneste års debat om selvstændighed.

Atassut er det eneste parti i Inatsisartut, der vil bevare rigsfællesskabet. 

Lynafleder for vrede

Det gør, at partiet er udsat for vrede i en følelsesladet selvstændighedsdebat, siger partiformanden. Han fortæller om at blive overfuset på telefon og ude på gaden.

- Man peger på os, og vi bliver endda bedt om at rejse ud af landet. Nogle siger, at vi gerne vil være danskere. Men vi er grønlændere, der snakker grønlandsk, siger Aqqalu Jerimiassen.

Han mener, at en giftig debat er direkte skadelig for Grønland. Ifølge ham er der folk, der rejser ud af landet, fordi de har fået nok af tonen.

- Det er ikke at indgå i dialog, det er at krænke folk, siger Aqqalu Jerimiassen.

Men selvom Atassut gerne ser Grønland som en del af rigsfællesskabet så længe som muligt, erkender Aqqalu Jerimiassen, at pilen peger mod selvstændighed. Ønsket om det er stort herhjemme, og det bliver Atassut nødt til at respektere, siger han.

I 2016 blev der lavet en undersøgelse af befolkningens holdning til selvstændighed. 64 procent af de adspurgte mente, at selvstændighed enten er meget vigtigt eller noget vigtigt for dem.

Hvis slaget i virkeligheden er tabt for dem, vil de ikke banke hovedet ind i væggen, tilføjer formanden. Det betyder, at Atassut vil være med i forberedelsen frem mod et selvstændigt Grønland, når eller hvis det når så langt.

Julemanden kommer ikke

Aqqalu Jerimiassen mener dog, at der venter et stort stykke arbejde forude.

- Julemanden kommer ikke bare og siger "her er 10 milliarder til jeres stat". Det sker ikke. Vi kan først nå frem til det, hvis vi selv arbejder for det, siger Aqqalu Jerimiassen.Han mener også, at den politiske prioritering ikke er opmuntrende, hvor han tager forfatningskommissionen som et eksempel.

Aqqalu Jerimiassen undrer sig over, hvorfor politikerne arbejder med en grønlandsk forfatning nu. De bør prioritere blandt andet socialområdet og sundhedsområdet, så et selvstændigt Grønland står på et stærkere fundament, mener han.

- Arbejdet for en statsdannelse bliver prioriteret med blandt andet 40 millioner kroner. De penge kan måske blive brugt på andre måder i samfundet. Vi kan ikke gå hen mod selvstændighed ved at efterlade vores medmennesker, siger Aqqalu Jerimiassen.

I Efterårssamlingen i 2016 var der opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.

Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission 27. april 2017.

For mindre end et år siden landede det første udkast til en forfatning så. Det var undervejs i seks et halvt år og kostede 30 millioner skattekroner.