Teaterturné til søs stoppet før tid

Grønlands Nationalteaters turné rundt i landet er ikke helt gået, som man havde ønsket og planlagt.
Grønlands Nationalteater havde planlagt forestillinger på over 30 bosteder og byer på kysten. Mere end halvdelen af stederne, har dog måttet kigge langt efter teaterholdet. Foto © : Grønlands Nationalteater
Skrevet af Sebastian Trosborg
06. juli 2024 11:08

Byer og bygder landet over havde set frem til at få besøg af skuespillere fra Grønlands Nationalteater i løbet af sommeren. 

Men uforudsete udgifter har betydet, at teatret har måttet skære kraftigt ned på antallet af forestillinger og destinationer på en planlagt turné til søs. 

- Siden turnéen startede den 24. maj er det gået rigtig fint, men vi har været nødsaget til at afslutte den før tid på grund af økonomiske udfordringer, fortæller Karl Villiam Jeremiassen, der er administrator og souschef i Grønlands Nationalteater.

Den oprindelige plan var, at Grønlands Nationalteater skulle opføre forestillinger fra Qaanaaq i nord til Nanortalik i syd. 

Skimmelsvamp har kostet dyrt

Holdet med skuespillere skulle sejles rundt til mindre bosteder, der normalt ikke har mulighed for at opleve forestillingerne, men sådan blev det altså ikke. Blandt andet fordi teatret lige nu oplever store udfordringer på hjemmefronten. 

- For det første har skimmelsvampen i vores lokaler været en udfordring rent økonomisk. Sideløbende er vi ikke helt lykkedes med at få nok fondsmidler hjem, siger Karl Villiam Jeremiassen. 

Ifølge planen skulle skuespillerne være draget ud i to forskellige hold på i alt fire ture. Det ene hold bestod af professionelle skuespillere, som skulle afsted tre gange, mens holdet, der skulle på en enkelt tur, bestod af skuespillerstuderende.

Turistbåden Kisaq stævnede ud fra Nuuk den 24. maj, hvor det første hold skuespillere tog på turné. Foto © : Grønlands Nationalteater

Den manglende økonomi endte dog med at give dødsstødet til to af turene, og dermed har hvert hold kun været afsted én gang.

- Vores økonomiske udfordringer er, at vi stadig betaler for lokalerne på Industrivej, som vi forlod tilbage i marts, og det har været dyrt. Indtil videre har vi været nødsaget til at leje et andet lokale til vores skuespillerskole og administrationen, så vi har dobbelt husleje, siger Karl Villiam Jeremiassen. 

Siden marts har teatret betalt 150.000 kroner i husleje plus forbrug hver måned for lokalerne på Industrivej i Nuuk. Penge, der kunne have været til stor gavn for årets turnéer. 

I alt regnede Grønlands Nationalteater med at opføre forestillinger på over 30 bosteder, men situationen gjorde, at de kun fik gennemført under halvdelen. 

Planen var, at skuespillerholdet skulle været stævnet ud igen den 1. juli til den 18. juli, men turnéens sidste forestilling blev i stedet den 17. juni. 

Stor publikumsinteresse 

Det har dog ikke alt sammen været negativt. De forestillinger, der blev til noget, har nemlig været gode oplevelser. 

- Vi har fået positiv feedback både fra bygder, byer og selvfølgelig skuespillerne, der har haft en god oplevelse og er blevet godt modtaget. 

Under den seneste turné oplevede skuespillerholdet sygdom, hvilket også betød, at de måtte improvisere lidt. Dermed blev forestillingerne i Aasiaat og Qeqertarsuaq gennemført som workshops.

I Itilleq blev der afholdt en workshop for børn og unge. Foto © : Grønlands Nationalteater

Kommunerne for de forskellige byer og bygder har stået for entré til forestillingerne, og folk er mødt talstærkt op. 

- Der har helt bestemt været stor interesse for de forestillinger, vi har haft med på turnéen. Der har været mange tilskuere alle steder, vi har lavet forestillinger. 

Den store interesse gør, at Karl Villiam Jeremiassen håber, at teatret kommer til at kunne gennemføre den oprindelige plan til næste år, men han tør ikke love noget.

I den kommende tid skal Nationalteatret sammen med holdet bag turnéen vurdere, om de to ture i år har været optimalt planlagt i forhold til rejsetid og eventuelle andre udfordringer.