Omfattende vandkraftprojekter på dagsordenen i Inatsisartut

I dag skal milliardstore vandkraftprojekter andenbehandles i Inatsisartut. Projekterne vil formenligt kunne spare samfundet store summer og sætte turbo på den grønne omstilling.
Lige nu stammer Nuuks energi fra vandkraft, men om få år vil søen magle vand, og det vil betyde, at der skal startes dieselgeneratorer op for at følge med behovet. Det vurderer Nukissiorfiit.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
02. november 2021 05:47

Inatsisartut kan tage et stort grønt skridt i dag.

Flere store vandkraftprojekter er nemlig på dagsordenen og skal andenbehandles i dag. Det drejer sig om en udvidelse og etablering af nye vandkraftværker i Buksefjorden ved Nuuk, i Qasigiannguit og Aasiaat.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit om millionminus: Vi er en bil, der mangler reparationer

- Der er et stort potentiale for øget brug af lokale vedvarende energiressourcer her i landet. Der vil være både økonomiske og miljømæssige gevinster for samfundet ved at udnytte disse ressourcer, skriver naalakkersuisoq for selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund (IA), i forbindelse med lovforslaget.

Det blev førstebehandlet af Inatsisartut i begyndelsen af oktober, og her var der tilslutning fra hele Inatsisartut. Forslaget blev dog sendt til viderebehandling i Erhvervs- og Råstofudvalget, som nu har indstillet det til andenbehandling og vedtagelse.

Ideen stammer fra tidligere Naalakkersuisut

Arbejdet blev faktisk allerede sat i gang under det tidligere Naalakkersuisut, og Nukissiorfiit har også længe slået på tromme for at få politikerne til at investere i at udvide kapaciteten i Nuuk.

Om få år risikerer byen nemlig at mangle energi, hvilket vil betyde brug af diesel og andre fossile energikilder for at servicere det stigende energibehov i hovedstaden.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit: Elregningen bliver dyrere, hvis vandkraftværk ved Nuuk ikke udvides

I forbindelse med præsentation af finansloven i år fremgik det, at projekterne i Nuuk og Qasigiannguit vil koste omkring 3 milliarder kroner at gennemføre, og Naalakkersuisut ikke har finansieringen på plads endnu.

Vil spare samfundet milliarder

I forslaget skriver Kalistat Lund dog, at der vil være store besparelser i løbet de kommende år ved at gennemføre det. Derudover vil det øge andelen af vedvarende energi i den offentlige forsyning fra omkring 70 procent til 90 procent.

Det skyldes blandt andet, at man slipper for at tage højde for stigende oliepriser.

LÆS OGSÅ Vandkraft skal erstatte kræftfremkaldende diesel

- Samtidig vil vandkraftprojekterne både være en samfunds- og driftsøkonomisk sund og rentabel investering med en samfundsmæssig besparelse på mere end 3,5 mia. kroner, skriver Kalistat Lund i forelæggelsesnotatet.

Det vil reducere Grønlands CO2-udledning med cirka 114.000 tons i 2030. Kalistat Lund forventer desuden, at det vil styrke erhvervsudviklingen og være med til at sænke prisen på energi.

Første blev frø sået i 2017

Forslaget stammer fra Naalakkersuisuts sektorplan fra november 2017, hvor det er et hovedmål at modernisere energiforsyningen og etablere vedvarende energi, hvor det er muligt.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut vil have vandkraftværk til Qasigiannguit og Aasiaat

Inatsisartut vedtog senest i 2019 et forslag om, at Naalakkersuisut skal arbejde for at etablere vandkraft i Qasigiannguit og Aasiaat, samt udvide vandkraftenergien i Nuuk.

Lige nu kommer energien i Aasiaat for eksempel fra dieselgeneratorer.