Venstre: Vi bør have større fokus på rigsfællesskabet

Danmark har sovet lidt i timen, når det gælder stormagters interesse i Grønland. Det mener Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, som opfordrer både Grønland, Færøerne og Danmark til at fokusere mere på rigsfællesskabet.
Landene i rigsfællesskabet bør interessere sig mere for hinanden, mener Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, på bagkant af USA's interesse i Grønland. Foto © : Scanpix
22. august 2019 09:36

Man ved først, hvad man har, når det er på vej væk. 

Sådan kunne man fristes til at sige om den seneste uges interesse for Grønland fra USA's præsident Trump og det aflyste statsbesøg i Danmark.

For selv om Grønland ikke er til salg, har al omtalen givet anledning til refleksion hos danske politikere, herunder i Venstre.

LÆS OGSÅ Kielsen tager Trump-aflysning til efterretning

- Vi har været for passive omkring begejstringen for vores rigsfællesskab. Det gælder både i Danmark og i Grønland, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen til DR P1.

- Jeg synes, at vi i højere grad skal sætte pris på det, for det har en værdi. Og ikke en værdi, man sådan kan sætte beløb på, men en værdi både for os i Danmark, for Færøerne og for Grønland.

Jakob Ellemann-Jensen erkender, at man fra dansk side ikke har været så optaget af Arktis, selv om store magter som USA, Rusland og Kina i årevis har øget deres aktiviteter i området.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen: Danmark bør oppe sig efter udskudt Trump-besøg

- Der kan det godt være, at vi først nu ser, at Arktis altså har interesse. Det er jo det, som et eller andet sted er det positive, hvis man skal have ja-hatten på ved hele den her misere: At vi har ikke været gode nok, været flinke nok, ved at sætte pris på vores rigsfællesskab, siger han.

På lige fod med Naalakkersuisut og den danske regering mener Ellemann-Jensen, at tanken om et salg af Grønland er 'absurd'. 

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam: Præsident Trump er velkommen i Grønland

- Det er jo en absurd tanke at sælge et land og sælge et folk. Men gør man eksperimentet: Jamen hvor skulle man så hen? Skulle det være en stat i USA? Skulle det være et territorium? Man kan jo ringe til Virgin Islands eller Puerto Rico og spørge dem, hvordan de synes, det er? Jeg tror ikke, de synes, det er fedt, siger Jakob Ellemann-Jensen til DR.