IA's folketingsmedlem, Aaja Chemnitz Larsen, mener, at Danmark bør 'oppe sig' i sine bestræbelser på at passe godt på Grønland - ikke mindst efter USA's åbenlyse interesse i landet, siger hun.Foto: Anne-Katrine B. Olsen

Aaja Chemnitz Larsen: Danmark bør oppe sig efter udskudt Trump-besøg

Præsident Trumps opførsel er 'uhørt', men vidner om, at Grønland er værdifuld på verdensplan, mener folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen. Danmark må derfor 'oppe sig' på statens forpligtelser i Grønland for at følge med interessen, mener hun.

- Det er jo fuldstændig uset og uhørt, at man opfører sig på den måde, siger folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit, Aaja Chemnitz Larsen, om præsident Trumps aflyste statsbesøg i Danmark til september.

Men når det er sagt, bør både præsident Trumps interesse for Grønland og hele polemikken omkring hans forslag om at købe Grønland også vække eftertanke i Danmark, mener hun. 

LÆS OGSÅ Trump ville købe Grønland for stort beløb og bloktilskud

Særligt blandt danske politikere, som på vegne af den danske stat har ansvaret for 32 juridiske områder i Grønland.

- Pludselig blev Grønland interessant, men rigtig ofte oplever jeg jo, at man glemmer Grønland. Så det er vigtigt, at vi bliver ved med at holde vores kolleger (i Folketinget, red.) op på, at der er en lang række opgaver, der skal løses. Og det kunne den her opmærksomhed være med til at give som boost, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Hun peger blandt andet på justitsområdet, hvor forholdene inden for anstalter, domstole og politiet i mange år har fungeret under niveauet af tilsvarende instanser i Danmark - selv om den danske stat har ansvaret for både politi og kriminalforsorgen i Grønland.

LÆS OGSÅ Trump udskyder besøg efter nej til at sælge Grønland

Også forsvarsområdet har ifølge Aaja Chemnitz Larsen haltet bag ud i mange år. Mandag oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Trine Brahmsen (S) dog, at der er behov for at styrke kongeriget forsvar i Arktis.

- Man er nødt til at respektere Grønland i forhold til, at nogle af de mange opgaver, Danmark løser i Grønland, altså skal løses noget bedre, end de er blevet løst tidligere, siger Aaja Chemnitz Larsen. 

Udnytte interessen for Grønland

Ifølge Trumps tweet på Twitter tirsdag aften er statsbesøget i Danmark "udskudt". Han ønsker dog at finde en ny dato for et besøg i landet, skriver han.

Ifølge IA's folketingsmedlem skader aflysningen ikke som sådan relationen mellem Grønland og USA. Men Grønland og Danmark har nu sammen en opgave i at udnytte den store interesse for Grønland. 

LÆS OGSÅ Politiker: Trump-aflysning overgår fantasien

- Det bliver vigtigt at sikre, at det her ikke bare falder til jorden, men er noget, man bliver ved med at arbejde videre for i forhold til at sikre nogle gode relationer mellem de tre lande. 

- Jeg står fast på, at jeg synes ikke, Grønland skal sælges til USA. Men jeg synes også, at USA er en meget interessant allierede, også for Grønland. Så der er en masse muligheder, kan man sige, at kæmpe for og et stort potentiale for et endnu tættere samarbejde mellem Grønland og USA på et andet plan, end at man skal købes af USA, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl